Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Σάββας Πελτέκης, Γενικός Διευθυντής TUV Hellas: Eξοικονόμηση Φυσικών Πόρων και Περιβαλλοντικά Πρότυπα

«Στους τομείς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πιστοποίηση μιας επιχείρησης, σύμφωνα με ισχύοντα εθνικά ή παγκόσμια αναγνωρισμένα πρότυπα, συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και του ενεργειακού κόστους των δραστηριοτήτων, προϊόντων και υπηρεσιών της και κατά συνέπεια στη βελτίωση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής της απόδοσης αντίστοιχα», επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο Σάββας Πελτέκης, γενικός διευθυντής της TUV Hellas.

Κύριε Πελτέκη, για ποιους λόγους θεωρείται επιβεβλημένη η πιστοποίηση κατά ISO μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα Περιβάλλοντος - Ενέργειας; Ποια τα πλεονεκτήματα που επιφέρει ως προς τον τρόπο λειτουργίας της μια τέτοια ενέργεια; 
Η επιθεώρηση και η πιστοποίηση σύμφωνα με ένα πρότυπο είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς εξασφαλίζουν σειρά προνομίων για μια επιχείρηση, όπως ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της, η εξοικονόμηση φυσικών και υλικών πόρων, καθώς και η ικανοποίηση των πελατών της. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με το κοινό αποτέλεσμα της πιστοποίησης, την εισαγωγή δηλαδή της ποιότητας στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης. Η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής, η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών καταναλωτικών ειδών, καθώς και η δυσπιστία πολλών καταναλωτών είναι μερικά από τα συμπτώματα της «ελληνικής πραγματικότητας» τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε σήμερα με την οικονομική κρίση. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν εν μέρει αποφευχθεί, αν η κάθε επιχείρηση αποδεδειγμένα εφάρμοζε στοιχεία ποιοτικής διαχείρισης στον τρόπο λειτουργίας της. Αντίστοιχα, στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, η πιστοποίηση μιας επιχείρησης σύμφωνα με ισχύοντα εθνικά ή παγκόσμια αναγνωρισμένα πρότυπα συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και του ενεργειακού κόστους, παρέχοντας έτσι σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, η ποιότητα και στους τομείς Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια μιας επιχείρησης.
Στις κατηγορίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Πράσινης Ανάπτυξης, ποια είναι τα σημαντικότερα πρότυπα που παρέχονται από την TUV Hellas και τι χρόνοι και διαδικασίες απαιτούνται;
Παρά το γεγονός ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει θέσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε δεύτερη θέση, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ενός Συστήματος ή Κανονισμού Περιβαλλοντικής Διαχείρισης μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην οικονομία μιας επιχείρησης μέσω της ορθολογικής κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων και της διαχείρισης επικίνδυνων και μη στερεών, υγρών και αερίων αποβλήτων μέσω αδειοδοτημένων υπεργολάβων εξασφαλίζοντας μ' αυτό τον τρόπο τη συμμόρφωση με την εφαρμοστέα περιβαλλοντική νομοθεσία.
Στον ευρύτερο τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, ο Οργανισμός μας παρέχει υπηρεσίες Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης με βάση τα ακόλουθα πρότυπα:
  • ISO 14001:2004: Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένo πρότυπο μέσω της εθελοντικής αλλά αποτελεσματικής εφαρμογής του οποίου οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν την πρόληψη της ρύπανσης, την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και τη διαρκή βελτίωση της περιβαλλοντικής τους επίδοσης.
  • Κανονισμός 1221/2009 (EMAS III): Το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) είναι ένας εθελοντικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του οποίου αναγνωρίζονται οι οργανισμοί εκείνοι που όχι μόνο βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε διαρκή βάση, αλλά γνωστοποιούν την περιβαλλοντική τους πρόοδο στο ευρύτερο κοινό τόσο μέσω της επικυρωμένης από τους διαπιστευμένους επιθεωρητές μας Περιβαλλοντικής Δήλωσης του οργανισμού:
  • ΕΝ 16001:2009/ISO 50001:2011: Η εφαρμογή των Προτύπων ΕΝ 16001:2009 που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) και του ISO 50001:2011 αποτελούν σημαντικά διαχειριστικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, συμβάλλουν στη βέλτιστη ενεργειακή επίδοση, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση του ενεργειακού κόστους των δραστηριοτήτων τους.
  • FSC: Η πιστοποίηση FSC συνδέει την υπεύθυνη διαχείριση των δασών με την κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από αυτά (όπως ξυλεία, χαρτί) επιτρέποντας στους μεν καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που προστατεύουν το περιβάλλον, στις δε επιχειρήσεις να προσδίδουν αξία στα προϊόντα τους.
  • Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, κατά πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά Πιστοποίησης τα τελευταία δύο χρόνια;
Θα ήταν ουτοπία να ισχυρισθεί κανείς ότι η αγορά Πιστοποίησης δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια.
Η εμπειρία του Οργανισμού μας στο χρονικό αυτό διάστημα είναι ότι οι εταιρείες που καταφέρνουν να επιβιώνουν, σε περίοδο μεγάλης κρίσης, εξακολουθούν να εφαρμόζουν Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας & Ασφάλειας των εργαζομένων, Ασφάλειας Τροφίμων και άλλα, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι η ύπαρξη της αντίστοιχης πιστοποίησης αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, σε μια συνεχώς συρρικνούμενη αγορά, επενδύοντας σε πόρους τόσο οικονομικούς όσο και ανθρώπινου δυναμικού.
«Εχουμε ταυτίσει το όνομα της εταιρείας με την πιστοποίηση των μεγαλύτερων ενεργειακών έργων»
Ποια είναι η εμπειρία της TUV Hellas στον τομέα της ενέργειας και ποια τα σημαντικότερα έργα που έχετε πιστοποιήσει;
Ο Οργανισμός μας, στα 25 χρόνια ύπαρξης και δραστηριοποίησής του τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, ήταν παρών σε όλες τις μορφές παραγωγής ενέργειας με παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης στη φάση κατασκευής αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αγωγών φυσικού αερίου. Με συσσωρευμένη εμπειρία 75 MWp σε περισσότερα από 45 έργα φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχουμε ταυτίσει πλέον το όνομα της εταιρείας με την πιστοποίηση των μεγαλύτερων ενεργειακών έργων και την εξασφάλιση της απόδοσης για τους επενδυτές. Ενδεικτικά αναφέρω το μεγαλύτερο εν ενεργεία φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας, Selected Volt στα Φάρσαλα (10 MWP), τις επενδύσεις του ομίλου Μυτιληναίου σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 20 MWp και πλήθος άλλων έργων με ισχύς από 7,5 μέχρι 100 KWp. Η TUV Hellas υπήρξε παρούσα στον προγραμματισμό, την υλοποίηση/επίβλεψη καθώς και την αξιολόγηση των δοκιμών παραλαβής για τη διαπίστωση της αποτελεσματικής λειτουργίας σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα της ΔΕΗ, αλλά και άλλων ιδιωτών παραγωγών, καθώς και με πιστοποιήσεις Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το Διεθνές Πρότυπο ISO 14001:2004. Να αναφερθώ σε όλες τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, σε όλα τα διυλιστήρια της χώρας μας και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας τόσο της ΔΕΗ όσο και σε όλους τους ιδιωτικούς σταθμούς που η TUV Hellas έχει παράσχει μέρος ή το σύνολο των ανωτέρω υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό συμμετέχουμε και στην έκθεση Ecotec, που ξεκινά στις 15 Μαρτίου για να παρουσιάσουμε τη γνώση και εμπειρία μας, ενώ το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιούμε θα έχουν όλοι οι καλεσμένοι μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά επιτυχημένα case studies επιθεώρησης φωτοβολταϊκών συστημάτων από την TUV Hellas.
  • Κατανάλωση 
    Η εφαρμογή ενός Συστήματος ή Κανονισμού Περιβαλλοντικής Διαχείρισης μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομία μιας επιχείρησης, μέσω της ορθολογικής κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων
(Απο την  εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/03/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου