Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου για Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Νερού


Πειραματική μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού κατασκευάζεται στην Κύπρο στο πλαίσιο του έργου Ηλιοθερμική Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Νερού», το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κύπρου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, και το Δίκτυο Πράξη (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας).
Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €1,29 εκατ. και η πειραματική μονάδα θα τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο χωριό Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού.
Με το έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, υλοποιείται η τεχνολογική λύση της συμπαραγωγής αφαλατωμένου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση της ηλιοθερμικής μεθόδου αποκομιδής ηλιακής ενέργειας, ως ικανής να συμβάλει ουσιαστικά στην μέσο- και μακροπρόθεσμη επίλυση τόσο του ενεργειακού όσο και του υδατικού προβλήματος νήσων και περιοχών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.
Η πειραματική μονάδα που θα κατασκευαστεί βασίζεται στην τεχνοοικονομική μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Κύπρου για την τεχνολογία της ηλιοθερμικής συμπαραγωγής και σκοπεύει να αποδείξει το υλοποιήσιμο της τεχνολογικής αυτής λύσης.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου