Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η Κίνα Μείωσε 50% τις Εισαγωγές Αργού από Ιράν

Σε δραστική μείωση -περίπου κατά το ήμισυ σε σχέση με τον Δεκέμβριο- των εισαγωγών αργού από το Ιράν προχώρησε η Κίνα τον Φεβρουάριο, καθώς εντάθηκε η διένεξη με την Τεχεράνη για τις τιμές του συμβολαίου για το 2012. Αντιθέτως, οι εισαγωγές της από τη Σαουδική Αραβία ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ την απώλεια του ιρανικού αργού αντιστάθμισε το Πεκίνο και με αγορές από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία.

Ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας που δείχνει την πλήρη κλίμακα της μείωσης των εισαγωγών ιρανικού αργού μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε τον Δεκέμβριο η κορυφαία κινεζική εταιρεία διύλισης Sinopec. Βάσει του ετησίου συμβολαίου που υπεγράφη στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά σχεδόν τρίμηνες διαπραγματεύσεις, η Κίνα θα αγοράσει 10-15% λιγότερο αργό από το Ιράν φέτος σε σχέση με πέρυσι, με τον κύριο όγκο της μείωσης να γίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι εισαγωγές του Φεβρουαρίου ανήλθαν στα 290.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι 572.800 βαρελιών τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών, είναι μειωμένες κατά 41% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου και κατά 40% έναντι του Φεβρουαρίου του 2011. Τον ίδιο μήνα, η Κίνα εισήγαγε 1,39 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τη Σαουδική Αραβία, ποσότητα ρεκόρ, αυξημένη κατά 260.000 βαρέλια έναντι του Ιανουαρίου και σχεδόν κατά 40% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Αύξησε δε τις εισαγωγές της και από το Ιράκ κατά 135% έναντι του περυσινού Φεβρουαρίου, από το Κουβέιτ κατά 50% και από τα ΗΑΕ κατά 45%.

Η κατακόρυφη πτώση των κινεζικών εισαγωγών κλιμακώνει τις εμπορικές πιέσεις προς το Ιράν, μετά και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και Ε. Ε. στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η ανακοίνωση των στοιχείων έπεται κατά μία ημέρα της απόφασης των ΗΠΑ να εξαιρέσει την Ιαπωνία και 10 χώρες της Ε. Ε. -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- από τις οικονομικές κυρώσεις, καθώς οι χώρες αυτές μείωσαν σημαντικά τις εισαγωγές ιρανικού αργού. Εκκρεμεί ακόμα, ωστόσο, απόφαση για τους κορυφαίους πελάτες της Τεχεράνης, μεταξύ των οποίων η Ινδία και η Κίνα. Η τελευταία είναι η κορυφαία αγοράστρια ιρανικού πετρελαίου, απορροφώντας ώς και το 20% των εξαγωγών αργού της Τεχεράνης.

Πηγή Reuters.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου