Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Σαουδική Αραβία Θέλει Φθηνότερο Πετρέλαιο


Η Σαουδική Αραβία θα ήθελε να δει χαμηλότερες τιμές πετρελαίου» αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ο Ali al Naimi, ο υπουργός Πετρελαίου του Ριάντ σε άρθρο του στους Financial Times. Τα σχόλια του ισχυρού άνδρα του ΟΠΕΚ προκύπτουν σε μία περίοδο έντονης νευρικότητας ως προς την διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Οι υψηλές τιμές της βενζίνης δημιουργούν πονοκέφαλο στα προεκλογικά σχέδια του Barack Obama και του Nicolas Sarkozy και θέτουν εμπόδια στα αναπτυξιακά σχέδια της Βρετανίας αλλά και της ευρωζώνης. 

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, δημοσίευμα της Le Monde ανέφερε ότι Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις για την χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. Το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές από την γαλλική προεδρεία, αναφέρει πως η απόφαση είναι «θέμα εβδομάδων».

«Η προσφορά δεν είναι το πρόβλημα καιδεν ήταν το πρόβλημα στο παρελθόν» αναφέρει στο άρθρο του ο Naimi υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα που να στηρίζει την άποψη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Naimi ωστόσο -που είναι υπουργός Πετρελαίου στη μοναδική ίσως χώρα που έχει τη δυνατότητα να ανοίξει και άλλο τις στρόφιγγες της προσφοράς - δεν προχώρησε τόσο ώστε να υποσχεθεί ρητά αύξηση της παραγωγής μαύρου χρυσού. «Ελπίζω ότι εξηγώντας ανοιχτά για το θέμα καταστώ σαφείς τις προθέσεις μας – και τις δυνατότητές μας» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε πιο ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη και αναγνωρίσουμε ότι κλειδί για αυτό είναι οι λογικές τιμές πετρελαίου». «Η Σαουδική Αραβία θα κάνει ότι μπορεί για να μειώσει τις τιμές» καταλήγει.
Επισημαίνεται ότι προ μερικών εβδομάδων, ο Naimi είχε χαρακτηρίσει λογικό επίπεδο για τις τιμές πετρελαίου τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου