Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Στα Όριά τους οι Εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας


Η Ιαπωνία, όπου έχει απομείνει μόνο ένας πυρηνικός αντιδραστήρας εν λειτουργία, έχει εξαντλήσει πλέον κάθε δυνατότητα εισαγωγής LNG και κατά συνέπεια στρέφεται στο πετρέλαιο για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, οι εταιρείες ηλεκτρισμού της χώρας καταναλώνουν 400.000 βαρέλια ημερησίως, πολύ περισσότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, μια ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη για τα διεθνή δεδομένα. Μάλιστα, η αύξηση αυτή στηρίζει σε ένα βαθμό την τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, κοντά στα 125 δολάρια ανά βαρέλι.
Η Ιαπωνία είναι σε θέση να καλύψει τα δύο τρίτα των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω του LNG, όταν είναι κλειστοί όλοι οι πυρηνικοί της σταθμοί, πράγμα που ουσιαστικά συμβαίνει σήμερα, μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στον απόηχο του ατυχήματος της Φουκουσίμα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται πρόσθετες πηγές ενέργειας για να φτάσει το 100% της κάλυψης.
Δυστυχώς όμως για τη χώρα, οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου η διεθνής παραγωγή πετρελαίου αντιμετωπίζει προβλήματα (Ιράν, Σουδάν κτλ), ενώ η τιμή είναι ιδιαίτερα «τσουχτερή». Όσον αφορά το LNG, η Ιαπωνία εισήγαγε τον Ιανουάριο ποσότητες έναντι μιας τιμής στα 16,76 δολάρια ανά εκατ. Btu. Τώρα πλέον έχει φτάσει το μέγιστο που μπορεί να εισάγει με βάση τις μονάδες αεριοποίησης που διαθέτει. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου