Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Οι «Πράσινες» Πόλεις της Δανίας- Παράδειγμα για την ΕΕ

Να μπει τέλος στην «τεχνητή ανάπτυξη» που τροφοδοτείται από την «ανεύθυνη οικονομική συμπεριφορά» και να ακολουθηθεί το παράδειγμα της «πράσινης» Κοπεγχάγης, ζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso.
«Χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική αλλά επίσης, και περιβαλλοντική σκοπιά», είπε ο Barroso κατά τα εγκαίνια της 5ηςσυνόδου περιφερειών και πόλεων που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη (22-23 Μαρτίου).
Για να στηρίξει την ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε έμφαση στην στρατηγική Ευρώπη 2020 και στο 1 τρις ευρώ του πολυετούς προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020.
«Αλλά εάν θέλουμε ανάπτυξη, θα πρέπει να την κάνουμε κτήμα μας. Δεν είναι αρκετό να μιλάμε για αυτή, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, που περιλαμβάνουν και το περιφερειακό, ώστε να λειτουργήσει», τόνισε αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που υιοθετήθηκε το 2000 και απέτυχε «περίτρανα» να μετατρέψει την ΕΕ στην πιο ανταγωνιστική περιοχή παγκοσμίως μέχρι το 2010.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις θέτουν το παράδειγμα
Ωστόσο τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη «δεν είναι τα πάντα». Η ποιότητα ζωής είναι επίσης σημαντική και οι πόλεις της Ευρώπης είναι μπροστά σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. «Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Οι κινέζοι θέλουν να μάθουν από εμάς», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη έναρξη της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών κέντρων.
Τον Ιούλιο, κινέζοι αξιωματούχοι θα έρθουν για εκπαίδευση 2 εβδομάδων στις Βρυξέλλες πάνω σε θέματα νομοθεσίας περιφερειακής πολιτικής και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Επίσης, 19-20 Απριλίου, η Επιτροπή Περιφερειών θα φιλοξενήσει συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη των αστικών κέντρων με τίτλο «ΕΕ και Κίνα- Εταίροι για έναν Πράσινο Κόσμο».
Οι πόλεις, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, είναι σημαντικές στην πράσινη ανάπτυξη, διότι η πολιτική συζήτηση, που περιλαμβάνει και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό 2014-2020, θα πρέπει να λάβει χώρα και σε τοπικό επίπεδο.
«Είναι σημαντικό για τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Η λέξη πολίτης προέρχεται από την πόλη», σημείωσε, καλώντας τις τοπικές αρχές να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να σχεδιαστεί σαν ένα απόθεμα χρημάτων για στοχευμένες επενδύσεις, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «παίρνει μορφή μια πολιτική συνοχής με μια αστική ατζέντα».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Mercedes Bresso, είπε ότι οι πόλεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρούσα οικονομική κρίση. «Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία απαιτεί κατάλληλη χρηματοδότηση και πολιτικές της ΕΕ, καθώς επίσης και ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοδοτικών συστημάτων που θα περιλαμβάνουν τοπικούς εταίρους, τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών».
Η Ουγγαρέζα ευρωβουλευτής Zita Gurmai, που είναι υπεύθυνη για την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών μαζί με τον ευρωβουλευτή Alain Lamassoure, είπε ότι οι τρέχουσες συζητήσεις δεν έχουν την αντίληψη της αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα πρέπει να εμπλακούν στην αστική ανάπτυξη και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, μέσω βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού».
«Υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πολιτών μας, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το αντιμετωπίσουμε, για παράδειγμα μέσω της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών… Ωστόσο την γνωρίζουν αυτή την πρωτοβουλία οι πολίτες;», αναρωτήθηκε.
«Οι πόλεις θα πρέπει να είναι στο τραπέζι ως ισότιμοι εταίροι», πρόσθεσε ο δήμαρχος της γερμανικής πόλης Leipzig.
«Πράσινες» επενδύσεις
Η πράσινη ανάπτυξη ήταν στο επίκεντρο την πρώτης μέρας της συνόδου. Ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης και πρόεδρος του δικτύου Eurocities, Frank Jensen, είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της υψηλής ποιότητας ζωής και οικονομικής επιτυχίας. «Η υψηλή ποιότητα ζωής μας βοηθά να διασφαλίσουμε επενδύσεις στις περιφέρειές μας».
Η Κοπεγχάγη θέλει να απελευθερωθεί από τον άνθρακα μέχρι το 2050 και ο Jensen έχει την συνταγή για αυτό. «Οι επενδύσεις αποτελούν μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε μια πιο βιώσιμη, ενεργειακά αποδοτική κοινωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου».
Πηγή EurActiv.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου