Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Εφικτή Θεωρεί η Ρωσία την Υλοποίηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Εφικτή εξακολουθεί να θεωρεί η Μόσχα την υλοποίηση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, την οποία αντιμετωπίζει ως πρόκληση. Αυτά δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass ο Μικαήλ Βαρκόφ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας Trans-Balkan Pipeline.
Παρά την απόφαση της Βουλγαρίας να αποσυρθεί από το έργο, η Ρωσία θα επιμείνει για την πραγμάτωση του στόχου αυτού, καθώς αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της η χάραξη ενός δια-βαλκανικού αγωγού. Το συγκεκριμένο ζήτημα αυτό θα αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση της Τρίτης όπου τα μέλη του συμβουλίου της κοινοπραξίας Trans-Balkan Pipeline θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην ζωή του εν λόγω έργου, καθώς μέχρι προσφάτως βρισκόταν υπό αίρεση ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα αποβεί ωφέλιμος όχι μόνον για την Ελλάδα και την Βουλγαρία υποστηρίζει ο Μικαήλ Βαρκόφ αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς δίνει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε εναλλακτικές διαδρομές για την τροφοδοσία της αγοράς σε πετρέλαιο, από την Μαύρη Θάλασσα στην Μεσόγειο.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, αλλά και του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει αποπληρώσει κάθε οφειλή της έναντι της κοινοπραξίας Trans-Balkan Pipeline και προχωρά σταθερά στην οριστική αποσύνδεση της Σόφιας από το συγκεκριμένο έργο, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κρίνεται "ασύμφορος" και "μη αποδοτικός".
Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία φέρεται να έχει καταβάλει συνολικά περί τα 171.500 ευρώ για το 2011 (και 1.421 εκατ. ευρώ για το 2008, 4.876 εκατ. ευρώ για το 2009, 1.323 εκατ. ευρώ για το 2010) στις αρχές του 2012 και η ρωσική Transneft να έλαβε στις αρχές Φεβρουαρίου 4,7 εκατ. ευρώ.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου