Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Άρθρο Υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου: «Γεωτρύπανο το 2012 σε Πατραϊκό, Κατάκολο, Γιάννενα»


Το ενεργειακό τοπίο της ευρύτερης περιοχής μεταβάλλεται ραγδαία ως αποτέλεσμα ανακαλύψεων νέων κοιτασμάτων, ευρύτερων γεωπολιτικών αλλαγών, της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενοποίηση των δικτύων, της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και της απόφασης για μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα. Σε αυτές τις αλλαγές, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της τόσο ως χώρα παραγωγός ενέργειας όσο και ως χώρα διέλευσης αγωγών και μεταφοράς ενέργειας. Πρέπει να αξιοποιήσει όλα της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο σε συμβατικά καύσιμα, όσο και σε ΑΠΕ, αλλά και να χτίσει διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες.
Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση κινήθηκε συστηματικά και αποτελεσματικά, για να διερευνήσει τα αποθέματα υδογονανθράκων ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας. Παρόλο που οι πρώτες συστηματικές έρευνες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1960, πριν το 2011 και για περισσότερο από 15 χρόνια υπήρξε πλήρης αδράνεια. Τολμήσαμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και της συνολικής πολιτικής στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Η πρώτη Διεθνής Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011. Η προκήρυξη είχε επιτυχή έκβαση. Οκτώ από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εξειδικευμένες εταιρείες κατέθεσαν προσφορές. Οι εταιρείες που θα επιλεγούν θα πιάσουν δουλειά μέχρι το τέλος της άνοιξης και θα μας δώσουν αξιόπιστα γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα, ώστε να προχωρήσουμε στη χάραξη των οικοπέδων, μέσα στα οποία θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες για την εύρεση αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου.
Από τις αρχές Ιανουαρίου 2012, το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250 εκατ. βαρελιών και, επειδή είναι πιο ώριμες, πιστεύουμε ότι σε αυτές θα μπορεί να μπει το πρώτο γεωτρύπανο ακόμη και μέσα στο 2012. Σε ακόμη 10 οικόπεδα, με την ίδια μέθοδο θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί το 2012.
Η δραστηριότητα αυτή σε συνδυασμό με αντίστοιχη δραστηριότητα σε χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, διαμορφώνει ένα νέο ενεργειακό τοπίο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας λαμβάνεται πλέον υπόψη, όχι μόνο ως καταναλωτής υδρογονανθράκων, όχι μόνο ως διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και ως δυνητικός παραγωγός ενεργειακών πρώτων υλών. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι μπορούμε να είμαστε υπολογίσιμος παραγωγός στο άμεσο μέλλον.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει μια κρίσιμη παράμετρο και στο θέμα των διεθνών αγωγών. Ήδη η χώρα συμμετέχει σε σημαντικούς αγωγούς και αποτελεί κρίσιμη δίοδο από την Ανατολή στη Δύση για τους νέους υπό σχεδιασμό αγωγούς. Τη στιγμή που μορφοποιούνται και σταδιακά αποκρυσταλλώνονται οι αγωγοί για την επόμενη δεκαετία που θα φέρουν στην Ευρώπη αέριο από τη Ρωσία και από την Κασπία , η στρατηγική μας ορίζεται τόσο από την απόλυτη προτεραιότητα να αποτελέσει χώρα διέλευσης προς την υπόλοιπη Ευρώπη για το αέριο από τις δύο αυτές πηγές όσο και να συμπράξει με άλλες χώρες στη διαμόρφωση ενός πιθανού «τρίτου πόλου» χωρών παραγωγής και διέλευσης φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα για τη δημιουργία ενός αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα κοιτάσματα τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ, όσο ελπίζουμε και της Ελλάδας αργότερα, θα είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και ένα μέρος τους να εξαχθεί προς άλλες αγορές. Η εκμετάλλευση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου θα συντελέσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία και στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.
(από την εφημερίδα "HMΕΡΗΣΙΑ", 10/03/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου