Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΑΠΕ και ΑΟΖ στο Θερινό Σχολείο της ΜΚΟ «Ιωάννης Καποδίστριας»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Θερινού Σχολείου Νέων Επιστημόνων που διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ιωάννης Καποδίστριας, στο νησί των Σπετσών το διάστημα 24 με 28 Ιουλίου 2013. Το εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος, διάρκειας 25 διδακτικών ωρών πραγματοποιήθηκε στην Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη των Σπετσών η οποία παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σπετσών για την άρτια διεξαγωγή των μαθημάτων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 35 Επιστήμονες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου από είκοσι διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.
Η ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, Μέλος του Δικτύου Youth For Europe, ενέταξε την δράση αυτή στο σύνολο τον εφετινών της δράσεων που είναι αφιερωμένες στο Έτος του Ευρωπαίου Πολίτη, θέλοντας να αναδείξει περαιτέρω την αξία και τον συμβολισμό της επετείου αυτής. Το Πρόγραμμα είχε ως κύριο σκοπό την κατάρτιση των νέων επιστημόνων στο αντικείμενο της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στην Πολιτική των ΑΠΕ στη Μεσόγειο. Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορούσε σε μια διεπιστημονική προσέγγιση και σε βάθος διερεύνηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, γενικά και σε ειδικότερο επίπεδο σε σχέση με τα ζητήματα διασύνδεσης περιβάλλοντος ,κλιματικής αλλαγής και διαχείρισης νησιωτικών περιοχών.


Κατά την διάρκεια του προγράμματος αναλύθηκαν εις βάθος και συζητήθηκαν οι παρακάτω θεματικές αναλυτικά:
- Η διαχείριση των φυσικών πόρων: Προβλήματα προς επίλυση – Ζητήματα προς συζήτηση.
- Τα Εθνικά Θέματα υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.
- Γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο & επιπτώσεις στην εθνική στρατηγική.
- Διεθνείς ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές.
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη θάλασσα: παρούσα κατάσταση και προοπτικές.
- ΑΠΕ: πλαίσιο πολιτικής, στόχοι και πορεία προς το 2020.
- Η Ευρωπαϊκή πολιτική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και οι προοπτικές για την Ελλάδα.
- Έρευνα, παραγωγή και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.
- Εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπό το Διεθνές Δίκαιο.
Στο 2ο Θερινό Σχολείο του οργανισμού, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις παραπάνω θεματικές, ενώ μέσω του πλούσιου διαλόγου που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να αναπτύξουν τις σκέψεις τους και να πάνε σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο τις υπό εξέταση θεματικές. Μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν διοργανωτές και συμμετέχοντες ήταν τα ακόλουθα:
- Οι φυσικοί πόροι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας και η διαχείρισή τους οφείλει να σχεδιάζεται με ορθολογικό και αειφορικό τρόπο ώστε να προλαμβάνουμε τις κρίσεις.
- Η οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας αποτελούν στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας ζητήματα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να συντελέσουν στην επίτευξη στόχων όπως η εθνική ασφάλεια, η άσκηση εξωτερικής πολιτικής και η διασφάλιση των φυσικών πόρων.
- Η οικονομική ανάπτυξη δεν δρα εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλά ένα καλά σχεδιασμένο μείγμα πολιτικών μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη χωρίς να υπονομεύονται οι φυσικοί πόροι.
- Τα θαλάσσια οικοσυστήματα αποτελούν προσοδοφόρο έδαφος για την εξεύρεση λύσεων στα μείζονα κοινωνικό-οικονομικά ζητήματα και θα απασχολήσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα στο άμεσο μέλλον.
- Οι ΑΠΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία εξόδου από την κρίση, τοπικής ανάπτυξης, ενεργειακής ανεξαρτησίας και δημιουργίας ενός νέου ενεργειακού μοντέλου.
Είναι σημαντικό, να αναφέρουμε ότι για την πολύτιμη συνεισφορά τους, στις αρχές, στους σκοπούς αλλά και στην πραγμάτωση των ακαδημαϊκών στόχων του οργανισμού, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας τιμήθηκαν για την προσφορά τους, ο αξιότιμος καθηγητής Νικητάκος Νικήτας, ο αξιότιμος Επίκουρος Καθηγητής Συρίγος Άγγελος και η αξιότιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Στρατηγέα Αναστασία. Η Οργανωτική Επιτροπή του Προγράμματος θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους διδάσκοντες του προγράμματος, όλους τους φορείς και τα επιστημονικά κέντρα – ινστιτούτα που στήριξαν την προσπάθεια αυτή καθώς επίσης και όλους τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι με την δυναμική παρουσία τους και στήριξη έδωσαν άλλον αέρα στην διοργάνωση αυτή.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου