Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΙΕΑ: Προβλέπει Επιβράδυνση στην Αύξηση της Ζήτησης Αργού για το 2017

Χαμηλότερη αύξηση στη ζήτηση αργού το 2017, κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, αναμένει, σε σχέση με εφέτος ο Διεθνός Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον Αύγουστο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην νέα έκθεσή του, αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση αργού, ο Οργανισμός προβλέπει επιβράδυνση στην αύξηση, από τα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016 στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017, λόγω του ότι μειώνεται η επίδραση των χαμηλών τιμών που επικρατούν σήμερα. Για το επόμενο έτος ο ΙΕΑ προβαίνει σε πιο μετριοπαθή εκτίμηση σε σχέση με την έκθεση του Ιουλίου, προβλέποντας κατά 0,1 εκατ. βαρέλια μικρότερη αύξηση, εξαιτίας χαμηλότερων μακροοικονομικών προοπτικών. Αναφορικά με το τρέχον έτος, οι εκτιμήσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την έκθεση του περασμένου μηνός.

 Επίσης, η έκθεση σημειώνει ότι οι τιμές του αργού από τις αρχές Αυγούστου έχουν κυμανθεί στα 45 δολ. το βαρέλι, καθώς έχει μεγεθυνθεί το πλεόνασμα προσφοράς και, αντίθετα, έχει περιοριστεί η πλεονάζουσα ζήτηση. Μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου η τιμή του Brent έτεινε να πέσει κάτω και από τα 40 δολ. το βαρέλι.

Η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, λόγω αύξησης στην πετρελαϊκή παραγωγή τόσο εντός όσο και εκτός OPEC. Η παραγωγή ήταν χαμηλότερη κατά 250 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς η πτώση σε χώρες εκτός OPEC ξεπέρασαν την ετήσια αύξηση, κατά 840 χιλ. βαρέλια την ημέρα, που σημειώθηκε στις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ. Η παραγωγή στις χώρες εκτός OPEC, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα εφέτος πριν σημειώσει και πάλι άνοδο, το 2017 κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στις χώρες του OPEC, η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα, κατά το μήνα Ιούλιο, ανερχόμενη συνολικά στα 33,39 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η παραγωγή της Σουηδικής Αραβίας άγγιξε πρωτόγνωρα επίπεδα, ενώ και το Ιράκ αύξησε τη δική του. Η αυξημένη παραγωγή της Μέσης Ανατολής οδήγησε σε συνολική άνοδο την παραγωγή αργού του OPEC και, όπως αναφέρει η έκθεση, αυτή ήταν αυξημένη κατά 680 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα οκταετίας.

Στον τομέα της διύλισης, ο ΙΕΑ προβλέπει, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, αύξηση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με την παραγωγή του κλάδου παγκοσμίως να φτάνει τα επίπεδα-ρεκόρ των 80,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ωστόσο, καθώς θα είναι μόλις κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πάνω από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι διυλιστικές ροές το προτελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να υστερήσουν της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση, απορροφώντας μέρος των αποθεμάτων που είχαν συσσωρευτεί από τα μέσα του 2015. Οι διυλιστικές ροές αναμένεται να σημειώσουν εποχική κάμψη, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω των 80 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Τέλος, αναφορικά με τα αποθέματα του ΟΟΣΑ, το πλεόνασμα συνέχισε, κατά το μήνα Ιούνιο, να μετατοπίζεται από το αργό στα πετρελαιοειδή, ενώ τα εμπορικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 5,7 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας τα επίπεδα – ρεκόρ των 3.093 εκατ. βαρελιών. Η μείωση στα αποθέματα αργού αντισταθμίστηκαν από μία, πέραν του μέσου όρου, αύξηση στα προϊόντα κατά 15,9 εκατ. βαρέλια, με μεγάλους όγκου προπανίου ΗΠΑ και λοιπών NGL (αποστάγματα φυσικού αερίου) να βαίνουν προς αποθήκευση. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου