Με ανάμεικτα συναισθήματα αντιμετωπίζουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, την νομοθετική πρόβλεψη για δημιουργία νέου φορέα για τη διαχείρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», στη δυτική Αθήνα.
«Το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει», τονίζει ο Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το πάρκο. Αντίθετα, ο Γιώργος Κομματάς, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, του όμορου δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού εκτιμά ότι ο νέος φορέας θα συμβάλει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείρηση και προστασία του, έκτασης 1.000 στρεμμάτων, Πάρκου. Θα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, (εκ των οποίων ο ένας ως πρόεδρος) και από ένα μέλος θα έχουν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δήμος Ιλίου, ο δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Κοινωνία των Πολιτών (ΜΚΟ ή κοινωνικοί συνεταιριστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται εντός του Πάρκου).
Ο φορέας θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η κύρια χρηματοδότηση θα προέρχεται από μέρος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι δήμοι της περιφέρειας Αττικής «ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον της Αττικής που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των δήμων», όπως σημειώνεται στον νόμο.
«Υπάρχει ένα ζήτημα με τη σταθερή χρηματοδότηση. Συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά να παίρνουν λεφτά από την αυτοδιοίκηση για να τα δώσουν σε ένα ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από άλλο υπουργείο. Με αυτό έχει ήδη αντιδράσει η ΚΕΔΕ, της οποίας η σύμφωνη γνώμη είναι απαραίτητη για την κατανομή των ΚΑΠ», τονίζει ο δήμαρχος Ιλίου.
«Νομίζω ότι το θέμα το είδαν ερασιτεχνικά. Το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Είναι λάθος να γυρνάμε 14 χρόνια πίσω και να φτιάχνουμε έναν φορέα ΝΠΙΔ, ο οποίος δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Καταστράφηκε το Πάρκο, καθώς μπόρεσε κανείς να εκμεταλλευτεί ό,τι προβλέπεται από το Διάταγμα της ένταξης στο σχέδιο πόλεως», προσθέτει ο κ. Ζενέτος. Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, ο δήμος Ιλίου δεν θα προτείνει εκπρόσωπό του στο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα. Ο ίδιος επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του να αναλάβει ο δήμος Ιλίου τη διαχείρηση του Πάρκου «με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το αποθεματικό του δήμου», ο οποίος, όπως αναφέρει, διαθέτει και το απαιτούμενο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή για τη συντήρησή του.
«Δεν θέλουν να μας δώσουν το Πάρκο διότι φοβούνται ότι θα το κάνουμε καλύτερο και θα εκτεθούν. Εάν το παίρναμε, σε 2-3 εβδομάδες θα αλλάζαμε την όψη του. Εγώ ως αυτοδιοικητικός είμαι υπέρ της αποκέντρωσης, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα υπουργεία πρέπει να ασχολούνται με τα σοβαρά πράγματα και όχι με τα πάρκα, με τα κλαδέματα και το πότισμα», προσθέτει, ενώ επισημαίνει, ότι «η λογική του πρωθυπουργού απέδειξε ότι είναι διαφορετική», καθώς υπενθύμισε ότι προόσφατα ο κ. Τσίπρας παρέδωσε στον δήμο Αγίου Δημητρίου έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασυρμάτου.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του κ. Κομματά. «Το οριακό σημείο το οποίο βρίσκεται σήμερα το Πάρκο», υπογραμμίζει, «η πλήρης εγκατάλειψη, ο κίνδυνος κάθε στιγμή να γίνει παρανάλωμα του πυρός γιατί ο ΑΣΔΑ δεν έχει εκτελέσει την αποψίλωση του Πάρκου, η αποξήρανση των λιμνών και οι καταστροφές των υποδομών, απαιτούσαν μια άμεση αντιμετώπιση. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι ο νέος φορέας που δημιουργείται θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Κι' αυτό διότι προβλέπεται συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης και συμμετοχή εγνωσμένων φορέων και προσώπων που ενδιαφέρονται για το Πάρκο χωρίς να έχει την πλειοψηφία κάποιος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τελμάτωση τη λειτουργία και τις όποιες αποφάσεις του Φορέα».
Χαρακτηρίζει σημαντική τη συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής στον φορέα, καθώς, όπως λέει, το Πάρκο χαρακτηρίζεται από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας ως Αστικό Μητροπολιτικό Πάρκο «οπότε υπό αυτή την έννοια δεν θα μπορούσε να είναι εκτός η περιφέρεια όπως εσπευσμένα έκανε ο νόμος του κ. Μανιάτη το 2014, μετά την εκλογή της κας Δούρου».
Στο ερώτημα εάν συμφωνεί να διατίθενται πόροι από την τακτική χρηματοδότηση των ΟΤΑ της Αττικής, ο κ. Κομμάτας απαντά ότι «σαφώς οι ΚΑΠ είναι μειωμένοι κατά 65% από τις πολιτικές που ακολούθησαν οι ομογάλακτοι του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη» ωστόσο, προσθέτει, ότι το κόστος επιβάρυνσης για κάθε δήμο θα είναι ελάχιστο και δεν θα προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου