Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Το 90% των Εσόδων του Από το Πετρέλαιο Έχει Χάσει το ISIS

«Βουτιά» 90% βλέπει στα έσοδά του από το πετρέλαιο το ISIS, καθώς οι πρόσφατες ήττες που έχει υποστεί από δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού του Ιράκ έχει οδηγήσει σε ανακατάληψη πετρελαιοπηγών, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Εξάλλου, πηγές ασφαλείας από το Υπουργείο πετρελαίου της μεσανατολικής χώρας τόνισαν σε σχετικές δηλώσεις τους ότι ο ISIS διακινούσε λαθραία μεγάλη ποσότητα πετρελαίου σε καθημερινή βάση. Μόνο από τις πετρελαιοπηγές Qayyarah και Najma έφευγαν καθημερινά τουλάχιστον 50 βυτιοφόρα γεμάτα πολύτιμο καύσιμο.Οι δύο περιοχές βρίσκονται νότια της -στραγηγικής σημασίας- Μοσούλη, του μεγαλύτερου προπυργίουτου Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ.Ωστόσο, οι νέες επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών έχουν μειώσει τον όγκο του λαθρεμπορίου σε μόλις πέντε οχήματα την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του Ισλαμικού Χαλιφάτου για το λαθραίο πετρέλαιο, που κάποτε κυμαίνονταν πάνω από τα 6.000 δολάρια ανά όχημα, έχουν πλέον μειωθεί σε 2.000 δολάρια. Έτσι, από τότε που το ISIS έχασε τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών Alas και Hamrin κοντά στο Τικρίτ, τον περασμένο Απρίλιο, τα έσοδα των τζιχαντιστών μειώθηκαν επιπλέον κατά 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Την Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου μπορεί να ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο πέντε ανθρώπων σε μια πετρελαιοπηγή στην κουρδική πόλη Κιρκούκ, όμως η οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Πηγές από τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις των Πεσμεργκά δήλωσαν ότι η επίθεση εξουδετερώθηκε και ότι τρεις από τους τέσσερις εξτρεμιστές του Χαλιφάτου που εμπλέκονται στο «χτύπημα», σκοτώθηκαν.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου