Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

ΔΕΗ: Καμία Αύξηση στους Λογαριασμούς Λόγω ΕΤΜΕΑΡ

Σε ουδεμία αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των τιμολογίων της λόγω της επιβάρυνσής της από τις διατάξεις του Νόμου για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, δεν σκοπεύει να προβεί η ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, με αφορμή δημοσιεύματα ότι δήθεν η Επιχείρηση θα μετακυλήσει στους πελάτες της την επιβάρυνση αυτή.
Αναλυτικά, η εταιρεία επισημαίνει ότι όσον αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος για τις ΑΠΕ) υπογραμμίζεται ότι η τιμή του διαμορφώνεται από την Πολιτεία, και βέβαια δεν αφορά τη ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ σε συνάρτηση με τη συνεπεία της ενέργειας των ΑΠΕ, μείωση της οριακής τιμής του συστήματος, τα μεγέθη που αναφέρονται (π.χ. 6 ευρώ/ MWH) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμα με βάση τους υπολογισμούς της ΔΕΗ.

Θεωρείται αυτονόητο ότι το τελικό μέγεθος που θα προκύψει με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, θα είναι προϊόν αντικειμενικής μελέτης και διαβούλευσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ΔΕΗ ως προμηθευτής καταβάλλει ήδη στους παραγωγούς των ΑΠΕ τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής και του μέσου μεταβλητού κόστους των θερμικών συμβατικών μονάδων παραγωγής.
Τέλος, και με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ που εισήγαγε ο νόμος, η ΔΕΗ επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ στους δικαιούχους μόνο αφού το εισπράξει. Στο σημείο αυτό προστίθεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διακανονισμός των 36 δόσεων. Είναι ακατανόητο η ΔΕΗ να κάνει 36 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η είσπραξη του ΕΤΜΕΑΡ, και να υποχρεούται να το καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ εφάπαξ και προκαταβολικά. Είναι απολύτως απαραίτητο τις όποιες δυσκολίες των πολιτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας συνολικά να μην τις επωμίζεται μόνον η ΔΕΗ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου