Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Αλβανία: Παρουσίαση του Master Plan για την Αεριοποίηση

Παρουσιάσθηκε, στις 6 Ιουλίου 2016, από το αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας, το Master Plan για την αεριοποίηση της Αλβανίας. Η μελέτη διήρκησε 12 μήνες και χρηματοδοτήθηκε από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων με 1,1 εκατ. €.
Σύμφωνα με το Δελτίο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, τ ο έγγραφο εξετάζει όλες τις πτυχές του βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών, νομικών, κανονιστικών, οικονομικών, εμπορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων που συνδέονται με την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Αλβανία.

Τα κύρια πορίσματα του Master Plan είναι τα εξής: Η συνολική εκτιμώμενη ζήτηση θερμικής ενέργειας από τα νοικοκυριά, τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και των μεταφορών) που μπορεί να καλυφθεί με τη χρήση του φυσικού αερίου εκτιμάται στα 2,167 δισ. m3, το 2040. Η χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το 2040, εκτιμάται σε 770 εκατομμύρια m3 και από τα διυλιστήρια 89 εκατομμύρια m3. Στην περιοχή των Τιράνων και του Δυρραχίου αναμένεται να καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου. Τα νοικοκυριά αναμένεται να αντικατοπτρίζουν το 32% της συνολικής κατανάλωσης, όπως επίσης και ο τομέας των υπηρεσιών, ενώ η βιομηχανία σχεδόν το 37%.
Το προτεινόμενο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου διαιρείται σε πέντε κύριους κλάδους:
1. Βόρειος Κλάδος: από το σημείο της σύνδεσης με τον ΤΑΡ (κοντά στο Fier) έως τη Shkodra και εν συνεχεία στα σύνορα με Μαυροβούνιο,
2. Κλάδος Elbasan: από το σημείο της σύνδεσης με τον ΤΑΡ (κοντά στο Fier) έως το Elbasan, μέσω Lushnje και Dumre,
3. Νότιος Κλάδος: θα προμηθεύει τις περιοχές του Fier, της Αυλώνας, του Ballsh, του Τεπελενίου και του Αργυροκάστρου,
4. Ανατολικός Κλάδος: από το σημείο της σύνδεσης με τον ΤΑΡ (κοντά στην Κορυτσά) έως το Pogradec και εν συνεχεία στα σύνορα με ΠΓΔΜ,
5. Κλάδος Κοσσόβου: από το Μilot έως τη Morine, κοντά στο Kukes, στα σύνορα με το Κόσσοβο. Στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό βρίσκεται η σύνδεση του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου (TPP) στην Αυλώνα, με τον TAP.
Σύμφωνα με το master plan, προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή του εθνικού δικτύου, αλλά και η συμμετοχή στον Αγωγό Αδριατικής - Ιονίου (ΙΑΡ) και η σύνδεση με Κόσοβο και ΠΓΔΜ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου