Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Με Χρηματοδότηση Από την ΕΕ ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 187.500.000 εκ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector μεταξύ της Φινλανδίας και της Εσθονίας, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή στις 10 Αυγούστου.
Όπως αναφέρει η Euractiv. gr, ο αγωγός κατά μήκος του Κόλπου της Φινλανδίας θα συνδέσει το φινλανδικό δίκτυο φυσικού αερίου με τις χώρες της Βαλτικής, και περαιτέρω με την Πολωνία, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και βάζοντας τέλος στην εξάρτηση της σκανδιναβικής χώρας από την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Αυτό που είχε ξεκινήσει η Επιτροπή με τον αγωγό Πολωνίας-Λιθουανίας (GIPL) το επιδιώκουμε τώρα με την υποστήριξη του Balticconnector – προωθώντας μια αλυσίδα έργων που δώσουν τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της βόρειο-ανατολικής Ευρώπης και θα αναπτύξουν την περιφερειακή αγορά ενέργειας της Βαλτικής», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Miguel Arias Cañete.
Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ για το έργο αντιστοιχεί στο 75% της απαιτούμενης χρηματοδότησης, το μέγιστο δυνατό μερίδιο.
Ο αγωγός 144 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός υποθαλάσσιου τμήματος 80 χιλιομέτρων, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019, όταν αναμένεται να συνδεθεί και η γραμμή Πολωνίας-Λιθουανίας.
Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από την εταιρία Connector Oy, η οποία συστάτηκε από την κυβέρνηση της Φινλανδία και την εσθονική Elering AS, το φορέα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου της χώρας.
Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με τον αγωγό το περασμένο έτος, παρά την αποχώρηση της κρατικής εταιρίας Gazum λόγω πτώσης της εγχώριας ζήτησης.
Η Ρωσική Gazprom είναι σήμερα ο μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη Φινλανδία.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου