Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Σε Θέσεις Μάχης ΓΕΝΟΠ και Διοίκηση ΔΕΗ για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων κατά της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ η σχετική διαδικασία που θα καταλήξει στην κατάθεση των προσφορών εκ μέρους των τριών ξένων εταιρειών, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει το virtual data room του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου οι εταιρείες TERNA (ιταλική), η γαλλική RTE και η κινέζικη State Grid International Development, να αποκτήσουν πρόσβαση στα νομικά, οικονομικά, και τεχνικά δεδομένα και θέματα που αφορούν τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η ΓΕΝΟΠ με παρέμβαση που έκανε στη συνεδρίαση του δ.σ. της  ΔΕΗ της περασμένης Παρασκευής, το οποίο και αποφάσισε την συνέχιση του διαγωνισμού με τις τρεις επιλεγείσες εταιρείες, ενημέρωσε τα παριστάμενα μέλη του τόσο για την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔEΗ, όσο και για το ότι καθιστά τα μέλη του δ.σ. της ΔEΗ συλλογικά και ατομικά υπεύθυνους  για την απώλεια του κυριότερου περιουσιακού στοιχείου, το οποίο διαθέτει σήμερα η ΔEΗ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης,  επικαλούμενος τα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔEΗ, επί της περιουσίας της επιχείρησης, όπως έχουν αναγνωριστεί από πληθώρα νόμων (νόμος για το ασφαλιστικό της ΔEΗ ενόψει εισαγωγής της στο ΧΑΑ), κάλεσε τα μέλη του να μην λάβουν απόφαση.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, εκτός των άλλων, οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ, έρχονται σε σύγκρουση με νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι πριν από την οποιαδήποτε απομείωση της περιουσίας της ΔEΗ, θα πρέπει να διενεργείται αναλογιστική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην αξία της περιουσίας της ΔEΗ, η οποία αποκτήθηκε με χρηματοδότηση από την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, όσο ίσχυσε το σύστημα αυτό.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ΓΕΝΟΠ έχει καταθέσει στις 2 Αυγούστου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα αποστέλλει στις τρεις ξένες εταιρείες οι οποίες διεκδικούν το 24% των μετοχών, εξώδικες προσκλήσεις, με τις οποίες θα τις ενημερώνει σχετικά με την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στην περιουσία της ΔEΗ, η οποία έχει αναγνωριστεί και επαναβεβαιωθεί με σωρεία νομοθετημάτων από τη Βουλή.
Ακόμη, στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο Γιώργος Αδαμίδης στο Euro2day.gr, το δ.σ. της ΓΕΝΟΠ θα αποφασίσει για τη μορφή που θα έχει η προσφυγή κατά των μελών του δ.σ της ΔEΗ.

(Πηγή: euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου