Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Τι Κρύβει η Κούρσα των 3 για τον ΑΔΜΗΕ

Με τρεις συμμετέχοντες ξεκινά η δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, μετά τον αναμενόμενο αποκλεισμό της κινεζικής Southern Power Grid.

Η μία από τις δύο κινεζικές εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, δεν μπορεί να συνεχίσει στο διαγωνισμό καθώς δε διαθέτει πιστοποίηση Ευρωπαίου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αμέσως επόμενο βήμα έρχεται με το άνοιγμα της πρόσβασης στο virtual data room, όπου η κάθε μια από τις τρεις εταιρείες θα μπορέσει να διενεργήσει το δικό της νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο. Επίσης οι τρεις εταιρείες θα μπορούν να ζητήσουν διευκρινιστικές πληροφορίες ενώ θα παραλάβουν και τις χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της ΔΕΗ (vendor due diligence reports). Επίσης θα παραλάβουν σχέδια για το σύμφωνο αγοράς και το σύμφωνο μετόχων.
Από τις τρεις εταιρείες, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την ιταλική Terna. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του conference call για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Matteo Del Fante. Σύμφωνα με τον ίδιο, το project του ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρει την Terna, καθώς εκτιμά ότι η ιταλική εταιρεία μπορεί να βοηθήσει τον ΑΔΜΗΕ να αναπτυχθεί και να γίνει ένας πιο μοντέρνος παίκτης και ταυτόχρονα να υλοποιήσει το σημαντικό επενδυτικό του πρόγραμμα. 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις δηλώσεις του Ιταλού μάνατζερ, είναι ότι η TERNA αυτή τη στιγμή έχει διαθέσιμο κονδύλι για επενδύσεις στο εξωτερικό της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ, το οποίο δεν αναμένεται –τουλάχιστον αυτή τη στιγμή– να αυξηθεί. Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με το πιθανό ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης, τόνισε ότι η Terna δεν πρόκειται να κάνει κάποια κίνηση που θα δημιουργήσει κίνδυνο για τα οικονομικά της εταιρείας.

Το ποσό αυτό πάντως, με μια μικρή αύξηση, πιθανόν να φανεί αρκετό για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, με δεδομένο ότι η λογιστική αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης ήταν στα 921 εκατ. ευρώ (221 εκατ. για το 24%).

Εκεί που τα πράγματα θα αρχίσουν να περιπλέκονται είναι στην περίπτωση που οι Κινέζοι της State Grid αποφασίσουν να μπουν δυναμικά στο διαγωνισμό με κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες πληροφορίες μάλιστα ήθελαν την κινεζική εταιρεία να ετοιμαζόταν να καταθέσει προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό της τάξης των 600 έως 800 εκατ. ευρώ (για το 66%). Πάντως είναι πιθανό στο διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ να παίξει ρόλο και η έμμεση μετοχική σύνδεση μεταξύ της Terna και της State Grid, η οποία υπενθυμίζεται σχετικά πρόσφατα απέκτησε μερίδιο στο πολύπλοκο μετοχικό σχήμα του Ιταλού διαχειριστή.

Όσο για τη γαλλική συμμετοχή στο διαγωνισμό εδώ υπάρχει ο άγνωστος Χ της διαδικασίας, με δεδομένο ότι η RTE δεν είχε συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γάλλος διαχειριστής είναι το γεγονός ότι αποτελεί θυγατρική της EDF και εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο διαχωρισμού που τώρα η ΔΕΗ καλείται να αλλάξει μεταβιβάζοντας τις μετοχές της θυγατρικής της στο Δημόσιο και σε στρατηγικό επενδυτή. Επίσης ίσως παίξει το ρόλο της και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του ομίλου EdF, ο οποίος αντιμετωπίζει ζητήματα με μεγάλες επενδύσεις, όπως με την καθυστέρηση για το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point στη Βρετανία.

Ο διαγωνισμός θυμίζουμε αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου