Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Νέο Ν/Σ για τις ΑΠΕ: Θετικό Βήμα οι Δημοπρασίες για Μεγάλες Μονάδες – Προβληματισμός ΔΕΗ για τον Ειδικό Λογαριασμό

Θετικά κρίνει, μιλώντας στο energiagr ,ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ το ότι το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ καθιερώνει τους διαγωνισμούς για την ενίσχυση μεγάλων και μεσαίων μονάδων. Εντούτοις, όπως τονίζει κ. Χατζηβασιλειάδης, θα πρέπει να διατηρηθούν τα FIT για μικρές εφαρμογές και να θεσπιστούν Feed inPremium για μεγαλύτερες, ενώ αναγκαία είναι κι η υποστήριξη του net metering. Από την άλλη, τον προβληματισμό τους εξέφρασαν κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ για την προσπάθεια να μετακυλιστεί στην Επιχείρηση το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΤΜΕΑΡ.
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, εξέφρασε, μιλώντας στο energia.gr, την απογοήτευσή του για το ότι αν και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναφέρεται στον τίτλο του στη ΣΥΘΗΑ, στην πραγματικότητα δεν αναφέρει τίποτα καινούριο και απλούστατα ανακυκλώνει όσα αναφέρονται στον παλαιό νόμο του 2014. 

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο energia.gr ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, σχολιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση των ΑΠΕ, που καθιερώνουν και τους διαγωνισμούς για μεγάλης ισχύος μονάδες, πέραν του ισχύοντος συστήματος για μικρού μεγέθους εγκαταστάσεις, τόνισε ότι «οι τεχνολογίες των ΑΠΕ είναι πλέον αρκετά ώριμες για να αρχίσουν οι εφαρμογές μέσω διαγωνισμών όπως γίνεται σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια, για σχετικά μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος εφαρμογές (utility scale). Παράλληλα πρέπει να υποστηριχθούν οι εφαρμογές με καλά μελετημένους μηχανισμούς FIT για μικρές εφαρμογές και Feed in Premium για μεγαλύτερες, καθώς επίσης και ο μηχανισμός net metering. Σε ότι αφορά δε τις εφαρμογές ΑΠΕ στην Ελλάδα θα πρέπει να απλοποιηθεί κατά πολύ η όλη διαδικασία αδειοδότησης, ιδιαίτερα μέσω χρήσης internet για οικονομία χρόνου και χρήματος, όπως επίσης να απλοποιηθούν και οι διαδικασίες σύνδεσης με το δίκτυο» Ωστόσο, κρίνει ότι τα feed-in tariffs, στις κατηγορίες για τις οποίες θα διατηρηθεί η ισχύς τους, θα πρέπει να είναι λελογισμένες, μακριά από τις υπερβολές του παρελθόντος.
Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της ΔΕΗ, από την πλευρά τους, εξέφρασαν στο energia.gr τον προβληματισμό τους αναφορικά με όλη την συζήτηση που τώρα γίνεται με αφορμή το νέο νομοσχέδιο και με την προσπάθεια μετακύλισης στην ΔΕΗ, ως βασικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, του μεγαλύτερου αναλογικά κόστους που θα προκύψει για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΤΜΕΑΡ. «Είναι πραγματικά αδιανόητο», επισήμαναν οι ανωτέρω πηγές, «ότι στο περιβάλλον που τώρα διαμορφώνονται με τις πρόσφατες ρυθμίσεις και τις οικονομικές πιέσεις που θα δεχθεί η ΔΕΗ εξαιτίας των ΝΟΜΕ, των ΑΔΙ κλπ, θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της Επιχείρησης με 5ψηφία ή 6ψηφία ποσά εκατομμυρίων». Υπενθυμίζεται ότι βάσει των ρυθμίσεων του νέου νόμου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρύνονται σε ετήσια βάση αναλογικά με το όφελος που προκύπτει από την είσοδο των ΑΠΕ στην ημερήσια αγορά και την, με αυτό τον τρόπο, διαμόρφωση χαμηλής Οριακής Τιμής. Αυτό εκτιμάται ότι συνεπάγεται ένα κόστος 315 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ σε σύνολο 350 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο, όπως υπολογίζει ο ΛΑΓΗΕ, θα ανέλθει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ για τη διετία 2016-2017. Κι αυτό γιατί, το άρθρο 23 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται πλέον να καταβάλλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρεμπορική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Και καθώς το Μνημόνιο επιβάλλει μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος του ’17, η ΔΕΗ επωμίζεται με το 90% του συνολικού ελλείμματος της διετίας, λόγω του αντίστοιχου μεριδίου που κατέχει στην αγορά.
Την πλήρη απουσία κάθε βελτίωσης, στο νέο νόμο, όσον αφορά το καθεστώς ενίσχυσης της συμπαραγωγής που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, επικρίνει ο πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ κ. Θεοφύλακτος. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας εξέφρασε στο energia.gr την απογοήτευσή του, παρατηρώντας ότι «ναι μεν το νομοσχέδιο αναφέρεται στον τίτλο του στη ΣΥΘΗΑ όμως στο περιεχόμενό του δεν υπάρχει τίποτα το καινούριο αναφορικά με την συμπαραγωγή. Το Ν/Σ απλούστατα αναπαράγει και ανακυκλώνει όσα αναφέρονται στο παλαιό νόμο, για τις ΑΠΕ για το new deal , δηλαδή του Ν 425/2014. Εν όψη των σημαντικών εξελίξεων που υπάρχουν αναφορικά με θέματα τιμολόγησης και χρήση φυσικού αερίου είναι προφανές ότι θα χρειασθεί ένα τελείως νέο νομοθέτημα που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την συμπαραγωγή το οποίο θα αντιμετωπίσει ριζικά το θέμα. Για αυτό εξ’ άλλου υπάρχει σαφής δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις όποιες εξελίξεις».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου