Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ερωτήματα Προκαλεί το Νομοσχέδιο για το Πρόγραμμα Ήλιος



Εντύπωση προκάλεσε χθες η δημοσίευση του νομοσχεδίου για το σχέδιο «Ήλιος», καθώς προβλέπει μια συνολική παραγωγή της τάξης των 10 GW, αλλά και χρήση ακινήτων 200.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, προβλέπει την σύσταση της εταιρείας «Πρόγραμμα Ήλιος Α.Ε.», η οποία θα αναλάβει τις σχετικές διαδικασίες, ενώ οι εμπνευστές του σχεδίου προσδοκούν έσοδα της τάξης των 80 δις ευρώ και τιτλοποίηση 20 δις εξ αυτών.
Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα κρίνεται ως άκρως φιλόδοξο, αλλά προς το παρόν ας μείνουμε στην παρουσίασή του: Με βάση λοιπόν το νομοσχέδιο, η εταιρεία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε έχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και διάρκεια 99 ετών.
Η εταιρεία εισηγείται στον υπουργό δημόσια ή άλλα ακίνητα, τα οποία κρίνονται κατάλληλα για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία. Τα ακίνητα αυτά τα διαχειρίζεται η εταιρία για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου ή του κατά περίπτωση κυρίου τους. Μάλιστα, τα δικαιώματα χρήσης θα δίδονται δωρεάν στην εταιρία «ΗΛΙΟΣ».
Επίσης, η «Ήλιος» μπορεί να παίρνει ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δήμων είτε δίνοντας αντάλλαγμα είτε νοικιάζοντάς τα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών. Έχει παράλληλα το δικαίωμα να συνιστά εταιρίες κάθε μορφής και να τους παραδίδει τα δικαιώματα διαχείρισης, χρήσης, εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα που διαχειρίζεται ή της έχουν παραχωρηθεί. Η «’Ηλιος» μπορεί ακόμα να αναθέτει σε τρίτους τη διεκπεραίωση έργων ή μελετών, να συνάπτει συμβάσεις παραχώρησης με τρίτους και να συμμετέχει σε άλλες εταιρίες ή κοινοπραξίες.
Αναφέρεται επιπλέον ότι η «Ήλιος» προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών των εταιρειών - παραγωγών ενεργώντας ως πληρεξούσιος αυτών και καταθέτει κάθε απαραίτητη αίτηση για την υλοποίηση των έργων, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Οι άδειες παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας των σταθμών παραγωγής, καθώς και κάθε απαιτούμενη διοικητική άδεια για την υλοποίηση των έργων εκδίδονται στο όνομα της οικείας εταιρείας - παραγωγού. Όλες οι απαιτούμενες άδειες, παραγωγής ρεύματος, πολεοδομικές κλπ. εκδίδονται από τις κρατικές υπηρεσίες κατά προτεραιότητα.
Πάντως, το ΥΠΕΚΑ δεν έδωσε με το νομοσχέδιο ένα χρονοδιάγραμμα του πως θα εξελιχθεί το «Ήλιος» στο μέλλον, ούτε λεπτομερείς απαντήσεις σχετικά με την χωρητικότητα των δικτύων, αλλά και τις δυνατότητες εξαγωγών της ενέργειας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου