Η κρίση επηρεάζει και την «πράσινη» δόμηση, αφού επιχειρήσεις υδατοδιαλυτών χρωμάτων, εταιρείες πολυστερίνης, μονάδες προφίλ αλουμινίου για κουφώματα και εισαγωγικές εταιρείες ενεργειακών υαλοπινάκων βλέπουν τις εργασίες τους να συρρικώνονται.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, η συνολική αγορά υπολογίζεται σε 586,4 εκατ. ευρώ για το έτος 2010, με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τριετίας 2008-2010 να είναι αρνητικός και να διαμορφώνεται σε 17,2%.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου είναι ιδιαίτερα έντονος λόγω των προσπαθειών αύξησης μεριδίου αγοράς των εταιρειών, γεγονός το οποίο αντανακλάται και στην τιμολογιακή πολιτική τους.
Γενικότερα, η περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον κλάδο. Από την άλλη πλευρά, η αυξανόμενη ευαισθησία της κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος και το υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι από τα πιο δυνατά σημεία του κλάδου.
Οσον αφορά στην πορεία του κλάδου, εκτιμάται ότι, για το 2011 και 2012 ο κλάδος θα συνεχίσει την πτωτική πορεία του, με ρυθμό μείωσης υπολογιζόμενο σε 5% κατ' έτος.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων, οι προοπτικές διαφαίνονται σχετικά ευνοϊκές, καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, λόγω της τάσης κατασκευής βιοκλιματικών κτιρίων.
Οι εταιρείες πολυστερίνης, δεδομένων των περιορισμένων εξαγωγών, έχουν υποστεί έντονα τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η ανάγκη θερμομόνωσης και ανακαίνισης των παλαιών σπιτιών, βάσει σχετικής νομοθεσίας, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παραγωγή διογκωμένης πολυστερίνης.
Οι παραγωγικές εταιρείες προφίλ αλουμινίου για κουφώματα έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδεθούν από την πτωτική πορεία του κλάδου της οικοδομής, μέσω της αύξησης της χρήσης των προφίλ σε άλλους τομείς πέραν του αρχιτεκτονικού προφίλ και μέσω της ανάπτυξης των εξαγωγών. Τέλος, οι προοπτικές για την πορεία της αγοράς υδατοδιαλυτών χρωμάτων εμφανίζονται σχετικά απαισιόδοξες, καθώς επηρεάζονται κυρίως από την οικοδομική δραστηριότητα.
Σχετικά με τα μερίδια αγοράς των εταιρειών παραγωγής υδατοδιαλυτών χρωμάτων οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, ΒΙΒΕΧΡΩΜ A.E., ΑΦΟΙ ΓΙΑΝΝΙΔΗ Α.Ε. και ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. συγκεντρώνουν το 52% της αγοράς (σε αξία).
Υψηλή συγκέντρωση χαρακτηρίζει την αγορά των εταιρειών παραγωγής πολυστερίνης, με τις εταιρείες DOW ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., ΦΙΜΠΡΑΝ Α.Ε. και ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε. να καταλαμβάνουν το 60% της αγοράς (σε αξία).
Οι τρείς μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγών προφίλ αλουμινίου για κουφώματα, ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε., EXALCO A.E. και ΕΤΕΜ Α.Ε. κατέχουν το 56,5%, της αγοράς (σε αξία). Σημειώνεται ότι, οι εταιρίες παραγωγής προφίλ αλουμινίου αν και αντιπροσωπεύουν το 20% στο συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων, κατέχουν το 37% της συνολικής αγοράς και
απασχολούν το 52% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων.
Το 40% της αγοράς ενεργειακών υαλοπινάκων (σε αξία), κατέχουν οι τρείς μεγαλύτερες εταιρείες ALPHA GLASS A.E.E., ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α.Β.Ε.Ε. και ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.
Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική κατάσταση των εξεταζόμενων κατηγοριών του κλάδου, όπως παρατηρεί η υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων κυρία Χ. Γκιόκα, παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία, τη διετία (2009-2010).
H οικονομική κατάσταση των εξεταζόμενων κατηγοριών του κλάδου χαρακτηρίζεται από θετικές συνθήκες ρευστότητας, ενώ ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών δείχνει ότι οι κατηγορίες των υδατοδιαλυτών χρωμάτων και των ενεργειακών υαλοπινάκων είναι λιγότερο «ευπρόσβλητες» σε πιθανές μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος.
Περιορισμένη είναι η εντατική χρησιμοποίηση των συνολικών επενδυμένων κεφαλαίων των εταιρειών του κλάδου, καθώς και η αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων τους ως προς τη δημιουργία πωλήσεων, κυρίως το 2009.
Ο βαθμός ικανότητας στη χρησιμοποίηση των συνολικών απασχολουμένων κεφαλαίων, όσο και η αποτελεσματικότητα χρησιμοποίησης των ιδίων κεφαλαίων στις κατηγορίες παραγωγής υδατοδιαλυτών χρωμάτων και εμπορίας ενεργειακών υαλοπινάκων, αν και παρουσιάζουν διαχρονική μείωση, παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
(από το "Βήμα")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου