Η έναρξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ προκάλεσε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Γύρω στους 20 ενεργειακούς κολοσσούς παίρνουν «θέση μάχης». Η προθεσμία για την υποβολή κατ' αρχήν ενδιαφέροντος λήγει στις 22 Μαρτίου και τα προσδοκώμενα έσοδα από την πώληση θα κυμανθούν μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση για τα έσοδα. Ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός πάντως εκτιμά την αξία της ΔΕΠΑ σε 991 εκατ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ενδιαφέρονται γύρω στις 20 εταιρείες», φέρεται να δήλωσε στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται η ρωσική εταιρεία Gazprom, μέσω της μεικτής εταιρίας Προμηθέας Gas, η αλγερινή Sonatrach, η ισπανική Gas Natural, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Eni και η αυστριακή OMV.
Gazprom
Η Gazprom εξέφρασε την πρόθεσή της να επανεξετάσει τη στρατηγική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου και σκοπεύει σύντομα να πάρει την τελική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Εκπρόσωπος της Gas Natural, επίσης, δήλωσε την Τετάρτη, την ημέρα που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ότι η εταιρεία εξετάζει αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Οι όμιλοι GDF Suez, EdF, OMV και ΕΝΙ απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα, ενώ ανάλογη στάση φάνηκε να τηρεί και η Sonatrach.
Τέλος, οι γερμανικές Ε.οn και RWE δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται. Το Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν από κοινού τα μερίδιά τους στη ΔΕΠΑ.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι το πρότζεκτ για το διεθνή αγωγό αερίου ΙΤGI αποκλείστηκε απο την «κούρσα» για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει μαζί με την ιταλική εταιρεία Εdison στον ITGI, η γνωστοποίηση της απόφασης της κοινοπραξίας Σαχ Ντενιζ ΙΙ, που αναπτύσσει το νέο κοίτασμα αερίου του Αζερμπαϊτζάν, για τον ΙΤGI αποστερεί απο τη ΔΕΠΑ ένα επιπλέον ατού. Ο πρόεδρος και διευθύνων συμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχίνης δήλωσε ότι η απόφαση του κονσόρτσιουμ Σαχ Ντενιζ ΙΙ είναι προσωρινή και η Edison επιμένει ότι ο ITGI θα υλοποιηθεί, όμως η κατάσταση έχει περιπλακεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ελληνο-ιταλικος αγωγός μπορεί να γίνει ο νότιος βραχίονας του αγωγού South Strem, έργου που προωθούν η ρωσική Gazprom με την ιταλική ΕΝΙ, ενώ μειοψηφικό μερίδιο έχει η γαλλική ΕDF.
Οι όροι για το διαγωνισμό
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορά είτε για τη ΔΕΠΑ ως ενιαίο σύνολο μαζί με το ΔΕΣΦΑ είτε ξεχωριστά για κάθε εταιρεία. Ο ΔΕΣΦΑ, η εταιρεία στην οποία ανήκουν και διαχειρίζεται τους αγωγούς και την εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα, είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Ανεξάρτητα από το μοντέλο πώλησης στο οποίο θα καταλήξει η διαδικασία, το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο. Η προθεσμία για την υποβολή του κατ' αρχήν ενδιαφέροντος λήγει στις 22 Μαρτίου.
Εκδήλωσαν ενδιαφέρον
Στους ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ περιλαμβάνονται η ρωσική Gazprom, μέσω της μεικτής εταιρείας Προμηθέας Gas, η αλγερινή Sonatrach, η ισπανική Gas Natural, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Eni και η αυστριακή OMV.
(από την εφημερίδα "Ημερησία", 05/03/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου