Το 2012 είναι έτος εκλογών σε Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, ωστόσο ενέργεια και εκλογές δεν είναι «καλό ζευγάρι», τόνισε χθες (6 Μαρτίου) ο Επίτροπος για ενεργειακά ζητήματα Günther Oettinger.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Carnegie Europe, ο Oettinger παραδέχτηκε ότι οι τιμές ενέργειας και συγκεκριμένα, οι λιανικές τιμές της βενζίνης έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη.
«Ανεξάρτητα από το τι κάνουμε, η ενέργεια ακριβαίνει και οι παγκόσμιες τιμές συνεχίζουν να είναι ευμετάβλητες», τόνισε.
Στο Βέλγιο, ένα λίτρο Super 95 κοστίζει 1.74 ευρώ. Στη Γαλλία, ο Nicolas Sarkozy, απέρριψε πρόταση του σοσιαλιστή αντιπάλου του François Hollande, που έκανε λόγο για «πάγωμα» της τιμής πετρελαίου. Ο Sarkozy αποκάλεσε την πρόταση «αστεία», προσθέτοντας ότι η τιμή του πετρελαίου καθορίζεται από μια «παγκόσμια αγορά εκτός της Γαλλίας».
Η Marine Le Pen από την άλλη, είπε χθες (5 Μαρτίου) σε τηλεοπτική εκπομπή ότι σε περίπτωση εκλογής της δε θα μειώσει μόνο τις τιμές των καυσίμων, αλλά επίσης κατά 5% τις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Ο Oettinger παραδέχτηκε ότι οι επικείμενες εκλογές σε Γαλλία, ΗΠΑ και οι πρόσφατες στη Ρωσία, δεν βοηθούν στο να υπάρξει πρόοδος στις ενεργειακές πολιτικές.
«Δε νομίζω ότι η ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να είναι το βασικό ζήτημα των εκλογών. Θα πρέπει να αποφύγουμε τις αποφάσεις αυτή την περίοδο. Η προσδοκία μου είναι του χρόνου, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, να μπορέσουμε να έχουμε μια φυσιολογική σχέση στο παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τώρα δεν είναι δυνατό», υπογράμμισε.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επιθετικοί»
Αποκαλώντας το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως «επιθετικό», τόνισε ότι ο Obama θα πρέπει να είναι «ευαίσθητος» στην παρούσα εκλογική συζήτηση. Το συντηρητικό πολιτικό κίνημα Tea Party, «δεν βλέπει καμιά σχέση μεταξύ των εκπομπών CO2 και της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Oettinger, υπογραμμίζοντας τις βαθιές διαιρέσεις στις ευρωατλαντικές σχέσεις.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε πραγματικές δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή», παραδέχτηκε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος για το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να πειστούν για την ανάγκη «εξευρωπαϊσμού» των ενεργειακών πολιτικών. «Ωστόσο όχι κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας», είπε.
Είπε επίσης ότι τα τεστ αντοχής στους πυρηνικούς σταθμούς μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα ένα χρόνο πριν, παρείχαν μια σημαντική βάση για συζήτηση αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο μια τέτοια συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει στη Γαλλία μόνο τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.
Αντίθετα με τον Sarkozy που στηρίζει πλήρως την πυρηνική ενέργεια, ο Hollande είναι υπέρ μιας κατά το ήμισυ μείωσης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2025.
Πηγή EurActiv.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου