Ισχυρότερο παγκόσμιο ρόλο για το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον επιδιώκουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να μπορεί επαρκώς να επιτηρεί τις συνθήκες και να προστατεύει την οικολογία.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αξιωματούχοι κρατών μελών της ΕΕ κατέγραψαν χθες τους στόχους τους για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο τον Ιούνιο, 20 χρόνια μετά τη Σύνοδο Γης στο Ρίο.
Η επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου που οργάνωσε την ακρόαση, θέλει να δώσει στην ΕΕ μια ισχυρή και ενιαία φωνή στη διαμόρφωση της ατζέντας του Ρίο.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες που έχουμε», είπε ο ολλανδός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Gerben-Jan Gerbrandy, αντιπρόεδρος της επιτροπής. «Πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις έχουν παραλύσει, και αυτή είναι η σωστή στιγμή…να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά και να προσπαθήσουμε σοβαρά να βελτιώσουμε το διεθνές θεσμικό πλαίσιο».
«Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ΕΕ να δείξει ότι παίρνει πολύ σοβαρά το Ρίο+20», είπε ο ολλανδός. Η Διάσκεψη θα λάβει χώρα 20-22 Ιουνίου.
Πιέσεις για έναν παγκόσμιο περιβαλλοντικό οργανισμό
Ο Επίτροπος για το περιβάλλον Janez Potočnik στηρίζει μια κίνηση- όπως και ο Nicolas Sarkozy- που θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οργανισμό περιβάλλοντος, με μεγαλύτερη δύναμη πυρός να επιβλέπει και ενισχύει τις οικολογικές συνθήκες.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα θέσουν στο ίδιο επίπεδο όργανα όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, παρόλο που δεν είναι καινούριες – το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον ιδρύθηκε 40 χρόνια πριν ως ένας συμβιβασμός για έναν πιο εκτεταμένο οργανισμό.
Τα πρώτα συμπεράσματα για τη σύνοδο της ΕΕ αυτή την εβδομάδα δεν αναφέρει συγκεκριμένα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, αλλά προτείνουν ένα «ενισχυμένο παγκόσμιο θεσμικό πλαίσιο για βιώσιμη ανάπτυξη που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ενισχυμένη περιβαλλοντική διάσταση».
Τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος επίσης είπε ότι το αποτέλεσμα του Ρίο «θα πρέπει να περιλαμβάνει χάρτη πορείας για μια πράσινη οικονομία, στόχους και δράσεις σε διεθνές επίπεδο όπως επίσης και ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, που θα οδηγεί σε μια ενισχυμένη διεθνή περιβαλλοντική διακυβέρνηση».
Ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες είπε στη EurActiv ότι η φιλοδοξία της Ευρώπης για το Ρίο είναι η υιοθέτηση ενός «χρονοδιαγράμματος» για τη δημιουργία ενός οργανισμού του ΟΗΕ για το περιβάλλον, με ευρύτερες εξουσίες από το τωρινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Ο οργανισμός θα επιτηρεί όλες τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και άλλες διεθνείς συμφωνίες.
«Υπάρχουν περίπου 500 συμφωνίες. Δεν έχουν όλες μια γραμματεία, αλλά υπάρχουν 500 νομικές βάσεις και ένας μεγάλος αριθμός δομών», τόνισε ο διπλωμάτης. «Επομένως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ αυτών των διαφορετικών συμφωνιών».
Μια φωνή για τον πλανήτη
«Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να θεσπίσουμε ένα είδος Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αλλά για την βιοποικιλότητα, δε θα το επαναλαμβάνουμε αυτό για κάθε ζήτημα», υπογράμμισε ο διπλωμάτης, λέγοντας ότι πολλές αναλύσεις θα μπορούν να γίνονται από ένα ενιαίο επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ.
«Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε μια συνολική εικόνα για την κατάσταση του περιβάλλοντος σε κάθε χώρα», συνέχισε. «Θα μας επιτρέψει επίσης να εντοπίσουμε τις συνέργειες ή αντιφάσεις μεταξύ των διαφορετικών περιβαλλοντικών στόχων».
Οι ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ο εξορθολογισμός των οργάνων του ΟΗΕ θα βρει σύμφωνες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς, που είναι μεταξύ των πιο σκεπτικιστών στις συζητήσεις για περιβαλλοντικά θέματα και διεθνείς οργανισμούς.
Μια τέτοια κίνηση θα δώσει στα περιβαλλοντικά θέματα μεγαλύτερη αξιοπιστία και νομιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο- θα τους δώσει μια «φωνή για τον πλανήτη».
Δεν είναι εύκολη υπόθεση το Ρίο
Ωστόσο παρά τη βούληση των ηγετών της ΕΕ, η πρόταση έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Ο επικεφαλής της Βραζιλίας στις διαπραγματεύσεις του Ρίο+20 André Corrêa do Lago, είπε σε δημοσιογράφους πρόσφατα στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δε θα στηρίξει ένα παγκόσμιο οργανισμό περιβάλλοντος.
Επίσης είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνει και ο Obama δη σε μια θερμή προεκλογική περίοδο. Θα είχε τις αντιρρήσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων, που παραδοσιακά βλέπουν επικριτικά τον ΟΗΕ και πρόσφατα μάλιστα, προσπάθησαν να μπλοκάρουν χρήματα για το επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οι ΗΠΑ παρέχουν το 22% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη τον ίδιο ενθουσιασμό για έναν παγκόσμιο οργανισμό περιβάλλοντος.
Η διπλωματική πηγή είπε ότι Βρετανία, Σουηδία και Δανία είναι πολύ διστακτικές στην ιδέα. Ο φόβος τους είναι ότι ένας νέος οργανισμός με διευρυμένες ευθύνες σε ζητήματα όπως η μεταφορά τεχνολογίας θα ανακατανείμει την ισορροπία ισχύος μεταξύ των εκβιομηχανισμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων.
Οι αφρικανικές χώρες από την πλευρά τους, το βλέπουν πιο θετικά, καθώς είναι πολύ πιθανό ο νέος οργανισμός να έχει έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας και επίσης, επειδή θα θελήσουν και οι ίδιες διεθνή βοήθεια.
(από www.euractiv.gr, 01/03/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου