Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

9th SEEED του ΙΕΝΕ: Η Τεχεράνη θα Επιδιώξει να Λειτουργήσει ως Περιφερειακός Προμηθευτής Αερίου για την Αγορά της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης

Η Τεχεράνη θα επιδιώξει να λειτουργήσει ως περιφερειακός προμηθευτής αερίου για την αγορά της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, από τη στιγμή που διαθέτει τεράστια αποθέματα σε φυσικό αέριο, 34 tcm. Αυτό τόνισε ο Δρ. Narsi Ghorban, Γραμματέας της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ιρανικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, από το βήμα του 9th SEEED που διοργανώνει το ΙΕΝΕ σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο και συγκεκριμένα 377 δισεκ. βαρέλια. Καθώς έχουν αρθεί οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας σε βάρος του Ιράν, στόχος της Τεχεράνης, την επόμενη δεκαετία, όπως επισήμανε ο Δρ. Ghorban, είναι να διπλασιάσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο, στα 400 bcm ετησίως, ώστε να διατηρήσει την τρίτη θέση στη διεθνή αγορά.

Επίσης, το Ιράν επιδιώκει την τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας υδρογοναναθράκων και την προσέλκυση κεφαλαίων προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε, οι Ιρανοί επιδιώκουν κοινοπραξίες, όχι μόνο με μεγάλου αλλά και με μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές εταιρείες στο χώρο της έρευνας νέων τεχνολογιών.
Από την πλευρά του, ο κ. Nικόλαος Τσάφος, συνιδρυτής της αμερικανικής Enalytica, επισήμανε ότι η χρήση πετρελαίου, λιγνίτη και πυρηνικές ενέργειας έχει αγγίξει το ανώτατο δυνατό όριο, και, άρα είναι αναγκαία η στροφή στις ΑΠΕ και, κυρίως, στο φυσικό αέριο.
Ωστόσο ο κ. Τσάφος, αμφισβήτησε, μάλιστα, τον «κανόνα» ότι «ΑΠΕ και φυσικό αέριο είναι οι καλύτεροι φίλοι», καθώς, όπως τόνισε, τα εμπειρικά δεδομένα συχνά δείχνουν το αντίθετο.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι, καθώς το 2011-2015 αυξήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό η δυναμικότητα σε LNG, η σημερινή «φούσκα» θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί.
Παράλληλα, ανέφερε ότι, και άλλες φορές εκτιμήσεις αναλυτών έχουν διαψευστεί. Ως παράδειγμα έφερε την περίοδο 2009-2010, οπότε παρατηρήθηκε η προηγούμενη «φούσκα» της αγοράς LNG. Τότε, υπενθύμισε ο κ. Τσάφος, όλοι προέβλεπαν ότι οι ποσότητες στην αγορά θα απορροφώντο κυρίως από τις ΗΠΑ, επειδή, όπως λεγόταν, «δεν είχε πού αλλού να πάει». Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υποτιμήθηκε η ελαστικότητα της ζήτησης.
Τέλος, χαρακτήρισε αντιφατικούς κάποιους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ μέσω του Energy Union. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ο στόχος της διαφοροποίησης πηγών αφορά την εξεύρεση νέων πηγών αερίου και πετρελαίου πιθανόν να μη συμβαδίζει με την απομάκρυνση από την «οικονομία του άνθρακα» και των συναφών εκπομπών, πράγμα που δυσχεραίνει την πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Από την πλευρά των διοργανωτών, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες του 9th Europe Energy Dialogue, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, σήμερα Τετάρτη, 29, και αύριο, Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για επέκταση των υποδομών αποθήκευσης και LNG στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και για κατασκευή περισσότερων ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, αναφέρθηκε στην ιστορία της διοργάνωσης, αλλά και στις προκλήσεις που αναφύονται στην πορεία προς την επίτευξη ενός νέου σημείου ισορροπίας για τον ενεργειακό τομέα στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης, ανέγνωσε το μήνυμα (βλ. εδώ) που απέστειλε προς το Συνέδριο ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την εν εξελίξει διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο δημιουργεί θετικές προοπτικές για το μέλλον και τις ενεργειακές επενδύσεις, με τον ΤΑΡ να είναι μόνο η αρχή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου