Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

DG Energy: Μέσα στο 2016 οι Προτάσεις της Κομισιόν για τις Νέες Οδηγίες Περί Σχεδιασμού των Αγορών Ενέργειας

Η «Ενεργειακή Ένωση» ( Energy Union) δεν αποτελεί για την ΕΕ έναν τελικό στόχο, αλλά αποβλέπει στο να οικοδομήσει ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα και, τελικά, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό τόνισε από το βήμα του 9 th SEEED του ΙΕΝΕ, ο κ. εκπρόσωπος της Γ.Δ. Ενέργειας της Κομισιόν, κ. Alejandro Ulzurrun, ο οποίος τόνισε ότι η DG Energy θα καταθέσει ως το τέλος του έτους τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των Οδηγιών για το σχεδιασμό των αγορών ενέργειας ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο σύστημα, πιο ευνοϊκό στη προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, χαρακτήρισε το φυσικό αέριο τον «καλύτερο φίλο των ΑΠΕ».
Ο κ. Alejandro Ulzurrun πρόσθεσε εξάλλου, ότι, μέσα σε 10 χρόνια, η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει 200 δις ευρώ σε αναβάθμιση και επέκταση υποδομών για δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Καθώς πλέον οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις και επιδοτήσεις της ΕΕ είναι δυσκολότερο, σε σχέση με παλαιότερα, να εξασφαλιστούν, τα κεφάλαια αυτά θα αναζητηθούν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, χαρακτήρισε το φυσικό αέριο τον «καλύτερο φίλο των ΑΠΕ», καθώς λειτουργεί ως «υποστηρικτικό» καύσιμο απέναντι στους κινδύνους ισορροπίας του συστήματος που προκαλεί η διαλείπουσα ισχύς των ΑΠΕ. Παράλληλα, βοηθά στο να μην τεθεί εν κινδύνω η ενεργειακή σταθερότητα κατά την μετάβαση από τον άνθρακα.
Ο εκπρόσωπος της DG Energy της Κομισιόν, μιλώντας στο πλαίσιο 9th Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε, εξάλλου, τον στόχο, στο πλαίσιο του Energy Union, κάθε χώρα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον τρεις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά και ειδικότερα στο LNG. Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα στην ΕΕ υλοποιούνται 77 έργα φυσικού αερίου, 7 εκ των οποίων αφορούν σταθμούς LNG και 6 υπόγειους σταθμούς αποθήκευσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «στρατηγική πρωτοβουλία» στον σχεδιασμό της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ το έργο του Νοτίου Διαδρόμου, στον οποίο εντάσσεται και ο ΤΑP, ενώ τόνισε πως αποτελεί υποδομή σημαντική όχι μόνο για τη ΝΑ Ευρώπη αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου