Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Υπεγράφη η Συμφωνία Ένταξης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο Σχεδιασμό του Αγωγού TAP

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για τη μεταφορά και αποθήκευση σωλήνων και εξαρτημάτων κατασκευής του έργου Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, μεταξύ του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και της κοινοπραξίας SPIECAPAG - ΑΚΤΩΡ.

H εταιρία ΑΚΤΩΡ (θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και η γαλλική SPIECAPAG θα υλοποιήσουν στη βόρεια Ελλάδα την κατασκευή του πρώτου τμήματος του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Αμοιβαία επωφελή χαρακτηρίζει την εν λόγω συμφωνία ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α., Χρήστος Δούκας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως πέρα από τα προφανή σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία αναδεικνύει και τις πραγματικές δυνατότητες του λιμένα στην τοπική ανάπτυξη, που αποτελεί σταθερό στόχο του οργανισμού.

Σημειώνεται πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό (το 2014) και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ήταν μεταξύ των τριών λιμανιών (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) που είχαν επιλεγεί για την αποθήκευση των υλικών κατασκευής του αγωγού.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο είχε γνωστοποιηθεί από τη διοίκηση του Ο.Λ.Α. η εξαίρεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης από τον σχεδιασμό του TAP, ως σημείο μεταφοράς και αποθήκευσης των σωλήνων και υλικών, ενώ ο κ. Δούκας γνωστοποίησε τις προσπάθειες που θα κατέβαλε η διοίκηση του Ο.Λ.Α., με την αρωγή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, έστω και στην εκπνοή του χρόνου, να επανενταχθεί και πάλι στην επιλογή της αναδόχου εταιρίας που επρόκειτο να αναδειχθεί το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά τα οφέλη, η εγκατάσταση και λειτουργία του αγωγού TAP αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, χρήματα που θα δοθούν απευθείας ως αντισταθμιστικά, λόγω των τελών εταιρικής ευθύνης που καλείται να πληρώσει η Κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου