Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΙΕΑ: Συνεχίζουν την Πτωτική τους Πορεία οι Επενδύσεις στην Παραγωγή Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας ανέλυσε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του 9th Europe Energy Dialogue, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, η κ. Sylvia Elisabeth Beyer, εκπρόσωπος του Γραφείου Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής (τμήμα μελέτης χωρών) του ΙΕΑ. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, το στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις στο upstream σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Beyer, το 2015-21 η μέση αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προβλέπεται να επιβραδυνθεί στα 4,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο 2009-2015. Η επιβράδυνση προέρχεται κυρίως από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ αντίθετα αυξημένη προβλέπεται η τάση στην παραγωγή σε ΗΠΑ, Ιράν, Βραζιλία και Καναδά.
Παράλληλα, αναφερόμενη στην ανάπτυξη της ζήτησης αερίου, το στέλεχος του ΙΕΑ εκτίμησε ότι και αυτή επιβραδύνεται λόγω αυξανόμενου ανταγωνισμού από τον τομέα του ηλεκτρισμού. Ωστόσο, παρατήρησε ότι το φυσικό αέριο συνεχίζει να αποτελεί το μόνο ορυκτό καύσιμο που δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μείωσης του μεριδίου του στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

Επίσης, επισήμανε ότι το 2014 οι ασιατικές αγορές ήταν υπεύθυνες για το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης αερίου, ενώ παρατηρήθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία αύξηση κατά 75% σε εισαγωγές, αν και το προϊόν αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό από τις ΑΠΕ και τον άνθρακα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γραφείου Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΙΕΑ, η σημερινή υπερπροσφορά στην αγορά LNG θα εντείνει τον ανταγωνισμό, ενώ εκτίμησε ότι οι ευέλικτοι όγκοι LNG με προέλευση τις ΗΠΑ είναι καλά τοποθετημένες ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανούς ανταγωνιστές στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αναφερόμενη στις ΑΠΕ, η κ. Beyer δήλωσε ότι ως το 2030 θα έχουν αναδειχθεί στην μεγαλύτερη πηγή ενέργειας, καθώς ήδη αποτελούν το 50% της νέας παραγόμενης ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως. Όπως υπογράμμισε, μεγάλο ρόλο στην μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα παίζει η τεχνολογική καινοτομία και η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς μειώνουν τα κόστη.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η ανάπτυξη «καθαρών» μορφών ενέργειας υστερεί σε σχέση με το επίπεδο που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, αν και οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, των φωτοβολταϊκών και των αιολικών είναι αρκετά ενθαρρυντικές. Πάντως, για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου αναφορικά με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η ειδικός του ΙΕΑ τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και ισχυρότερη πολιτική βούληση.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στις μεγάλες ενεργειακές αγορές του πλανήτη, η εκπρόσωπος του τμήματος μελέτης χωρών του Γραφείου Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, προέβλεψε ότι, ως το 2040, η ζήτηση ενέργειας στην Ινδία θα αγγίξει τα επίπεδα των ΗΠΑ, μολονότι η κατα κεφαλή ζήτηση ενέργειας θα παραμείνει κατά 40% χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου.
Εξάλλου, η κ. Beyer εκτίμησε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και δομικές αλλαγές στην οικονομία της Κίνας που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και οι οποίες, σε συνδυασμό με την διάδοση της εξοικονόμησης ενέργειας, θα έχουν ως αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερη ποσότητα ενέργειας για την οικονομική μεγέθυνση.
Γενικότερα, η μετάβαση της Κίνας προς μία πιο διαφοροποιημένη και λιγότερο ενεργειακά εντατική οικονομία αναμορφώνει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Αναφερόμενη στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, η ειδικός του ΙΕΑ προέβλεψε ότι οι άφθονες ποσότητες LNG που είναι διαθέσιμες και μάλιστα σε τόσο χαμηλό κόστος, αποτελούν ευκαιρία για διαφοροποίηση και ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, μολονότι αποτελούν κέρδος σήμερα για τους καταναλωτές, μπορεί, ταυτόχρονα, να εμπεριέχουν το σπόρο του μελλοντικού «ιού» που μπορεί να πλήξει την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση προς πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας.
Τέλος, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Παρισίων του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, τον περασμένο Δεκέμβριο, η κ. Beyer τόνισε ότι, αν και γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων που έθεσε, αυτές δεν επαρκούν, ενώ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τις αναγκαίες πολιτικές παρά τις διακυμάνσεις της αγοράς. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου