Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αντίθετοι οι Νισύριοι στην Ανάπτυξη της Γεωθερμίας

Τις απόψεις του αναφορικά με τη γεωθερμία στη Νίσυρο, με αφορμή ανακοίνωση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, και τον καθηγητή κ. Γ. Βουγιουκαλάκη, καταθέτει με επιστολή του ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Καραγεώργης.
Στην επιστολή του εκφράζει την αντίθεσή του στην ανάπτυξη της γεωθερμίας, τονίζοντας ότι το νησί πρέπει να προστατευτεί.
Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
“Κύριε Διευθυντή,
Έχω την εντύπωση ότι οι θέσεις των εκάστοτε διοικούντων την Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, απέναντι στο πρόβλημα της Γεωθερμίας είναι σταθερές και πάγιες αποβλέπουσες πάντα τόσο στη προστασία του φυσικού κάλλους του νησιού μας, όσο και στην προστασία της υγείας των κατοίκων από πιθανές παρενέργειες τις οποίες μπορεί να προκαλέσει σ’ αυτήν η οποιαδήποτε επέμβαση στους ευαίσθητους κυρίως χώρους του ηφαιστείου μας.

Άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέψουμε το μεγάλο και δυστυχώς συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό θανάτων μονίμων κατοίκων του νησιού μας από την επάρατη ασθένεια, αλλά και την πλειάδα καρδιακών επεισοδίων, ποσοστό και πλειάδα τα οποία κανένας δεν μπορεί να αιτιολογήσει, μέσα όμως στον καθένα μας υποβόσκει η άποψη ότι σίγουρα θα παίζει κάποιο ρόλο και το Ηφαίστειο.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Εταιρείας, απάντηση σε τηλεοπτική εκπομπή περιήλθε σε γνώση μου πριν μερικές  μέρες μέσω της εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ  και σημειώνω ότι δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω την εκπομπή της δημοσιογράφου Σ. Παπαϊωάννου στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Άλλωστε, έτσι που έχουν καταντήσει οι τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές προτιμά κανείς τον ύπνο από την καθοδηγούμενη ενημέρωση και προπαγάνδα.
Αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Αν για την έγκριτη δημοσιογράφο αυτό ήταν ένα ακόμη θέμα για να κλείσει την εκπομπή της για μας τους Νισύριους, το θέμα αυτό είναι υπαρξιακό και γι’ αυτό όφειλε να προσέξει περισσότερο».
Αυτό το να προσέξει περισσότερο εκτιμώ ότι έχει την έννοια ότι θα έπρεπε να δει με ευαισθησία το θέμα και να παρουσιάσει στοιχεία, τα οποία κατά την άποψη μου εσκεμμένα αποκρύπτονται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να επιβληθούν κόντρα στη θέληση και βούληση των Νισυρίων.
Δεν γνωρίζω αν η δημοσιογράφος αναφέρθηκε ή όχι στο αποτέλεσμα του προ εικοσαετίας δημοψηφίσματος, ή του πρόσφατου ψηφίσματος όλων των φορέων του νησιού μετά από σύσκεψη στο Δήμο Νισύρου, όμως άπαντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι θέσεις και οι απόψεις των Νισυρίων δεν έχουν αλλάξει και ίσως τώρα περισσότερο ενημερωμένοι θα είναι πιο δυναμικοί  σε ότι επιχειρηθεί πάνω στο νησί κόντρα στη θέλησή τους .
Σέβομαι και εκτιμώ τον κ. Γιώργο Βουγιουκαλάκη, σέβομαι και εκτιμώ τις απόψεις κάθε επιστήμονα. Θεωρώ όμως ότι η απάντηση του, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ, ήταν άστοχη και ατυχής.
Ατυχής και άστοχη, διότι αναφέρεται στις απόψεις συναδέλφων του που τάχα έκαναν μελέτες υπέρ της ΔΕΗ και εισέπραξαν παχυλές αμοιβές παλαιότερα, ενώ τώρα τίθεται στο πλευρό των Νισυρίων.
Μα αν έτσι είχαν τα πράγματα γιατί να εγκαταλείψουν την «μάσα». Το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι αμείβονται από μας για να αλλοιώσουν τις επιστημονικές απόψεις τους.  
Οι Νισύριοι έχουμε κουραστεί με το θέμα της Γεωθερμίας, έχουμε κουραστεί με τα ήξεις - αφίξεις μερικών ειδικών και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να διατυπώσει υπεύθυνη άποψη για το τι γίνεται στο υπέδαφος του νησιού μας.
Βασιζόμενοι σε στατιστικές και μόνο εκτιμήσεις θα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτο, προσωπικά για μένα, να επιχειρήσουμε επεμβάσεις σ’ ένα ενεργό Ηφαίστειο.
Αμφιβάλλει κανείς ότι η οποιαδήποτε αντίδραση του Ηφαιστείου σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφική για την ύπαρξή μας.
Λυπάμαι για τις μομφές κατά της σημερινής διοίκησης της Εταιρείας εκ μέρους του κ. Βουγιουκαλάκη. Όμως, έχω και εγώ την εμπειρία της συνάντησης μου με εκπροσώπους της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, όταν ζήτησαν να συναντηθούν με τη Διοίκηση της ΠΟΡΦΥΡΙΔΟΣ της Ρόδου επί προεδρίας της συζύγου μου.
Θυμάμαι τότε (2008) τους λαγούς και τα πετραχήλια και το χρυσάφι που θα γέμιζε τη Νίσυρο.
Θυμάμαι τον ισχυρισμό τους ότι θα επαναπατρισθούν οι Νισύριοι αφού θα υπάρχει δουλειά για τόσους και άλλους τόσους.   
Θυμάμαι τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργόντουσαν (έξι οδηγοί) σ’ ένα εργοστάσιο που θα ήταν ηλεκτρονικό, θα λειτουργούσε με ένα υπάλληλο σε κάθε βάρδια και δεν θα μόλυνε το περιβάλλον επειδή τα απόβλητα και οι ατμοί θα επιστρεφόντουσαν στο υπέδαφος του νησιού.
Θυμάμαι κάποιο καθηγητή πολέμιο επί χρόνια (ερχόταν κάθε καλοκαίρι από το 1971 στη Νίσυρο), ο οποίος είχε προσληφθεί τότε ως σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ  και μας έλεγε άλλα από αυτά που ακούγαμε επί χρόνια από το στόμα του.
Θυμάμαι τις φωτογραφίες παρόμοιων εργοστασίων στις Η.Π.Α. που μας έδειξαν τα οποία έχουν κατασκευασθεί σε απόσταση διακοσίων τουλάχιστον χιλιομέτρων από την πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή. Θυμάμαι και το ψήφισμα του Συλλόγου μας που ακολούθησε τη συνάντηση εκείνη.
Τα πράγματα αγαπητοί μου είναι απλά.
Κανένας ειδικός, κανένας επιστήμονας δεν μπορεί με τις όποιες απόψεις και θεωρίες του, όσο και αν προσπαθήσει, όσα και αν τάξει να επηρεάσει το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για το νησί μας. Δεν θα παίξουμε τη τύχη της Νισύρου σε στατιστικές.  Το νησί θα το προστατεύσουμε και καμία ανάγκη δεν έχουμε από επιστημονικές ημερίδες για να μορφώσουμε το θάνατο που θέλουν να σπείρουν. Κανένας Νισύριος δεν έχει ταλαιπωρηθεί από επιστημονικοφανή παραπληροφόρηση ένθεν κακείθεν (κατά την έκφραση του κ. Βουγιουκαλάκη).  Ο Νισύριος πάσχει από μια αθεράπευτη ασθένεια, τη Νισυρίτιδα, το φάρμακο της οποίας ούτε βρέθηκε, ούτε θα βρεθεί ποτέ.
Είναι κληρονομική ασθένεια που πάει από γενιά σε γενιά και θα πηγαίνει για αιώνες ακόμη.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία”.

(από rodiaki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου