Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η Στάση της ΓΕΝΟΠ Μετά την Επιστολή Παναγιωτάκη Προς τους Εργαζόμενους της ΔΕΗ


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις του συνδικάτου των εργαζομένων στη ΔΕΗ, μετά την επιστολή του επικεφαλής της Επιχείρισης Μανώλη Παναγιωτάκη προς τους εργαζομένους και εν όψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, όπου θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου της ΓΕΝΟΠ και θα παρουσιαστούν οι θέσεις του συνδικάτου για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την πορεία της ΔΕΗ, την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ κ.ά.
Στην επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο κ. Παναγιωτάκης απεύθυνε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να συσπειρωθούν και να δεσμευτούν γύρω από τους επιχειρησιακούς στόχους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κατάσταση εξελίσσεται σε κρίσιμη».
«Σήμερα η Επιχείρηση χρειάζεται τον καθένα από εμάς περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Καλούμαστε όλοι, Διοίκηση, στελέχη, εργαζόμενοι, να συσπειρωθούμε και να δεσμευτούμε γύρω από τους επιχειρησιακούς μας στόχους. Ο καθένας να εκτελεί τα καθήκοντά του σαν από αυτά να εξαρτάται το μέλλον της ΔΕΗ», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση του (ή την ελπίδα του) ότι «όσες προσπάθειες, όσες θυσίες και αν χρειαστούν [...] οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα ανταποκριθούν.»

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ έχει εκφράσει τη ριζική διαφωνία της με τη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή αυτό του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς Η/Ε (ITO) είναι απόλυτα συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο (Οδηγία ΕΚ 2009/72) και πως ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ θα είναι «καταστροφικός» για τον Όμιλο ΔΕΗ.

Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ότι οι τιμές εκκίνησης, όπως προβλέπονται στον σχετικό νόμο, θα δυσχεράνουν ακόμη περαιτέρω τη θέση της ΔΕΗ με αποτέλεσμα η επιχείρηση να δουλεύει μόνιμα «επί ζημία», αφού η προτεινόμενη τιμή εκκίνησης υπολογίζεται 50% κάτω του κόστους παραγωγής.

Επίσης, επισημαίνει ότι τα οφέλη που προκύπτον για τη ΔΕΗ από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, «εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού» από το κόστος με το οποίο θα επιβαρύνεται η ΔΕΗ με βάση τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (τα λεγόμενα προσωρινά ΑΔΙ).

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ότι υπάρχει ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης «από την πίσω πόρτα» καθώς δεν συμμερίζεται την θέση της κυβέρνησης ότι δεν υφίσταται αυτό το ενδεχόμενο μετά την κατάργηση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ».
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου