Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Διαφορετική η Τιμή του Ρωσικού Αερίου Ανάμεσα στους Δύο Αγωγούς προς την Κίνα (Infographics)


Η τιμή του φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται η Κίνα από τη Ρωσία από τον αγωγό Eastern Route («Ανατολική Διαδρομή») θα είναι διαφορετική από αυτή μέσω του αγωγού Western Route («Δυτική Διαδρομή»). Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Κίνας, CNPC) Wang Yilin, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24.
«Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τις ανατολικές και δυτικές διαδρομές. Το πρότζεκτ της ‘Ανατολικής Διαδρομής’ είναι πιο κοντά στην αγορά των πωλήσεων στην Κίνα, ενώ η ‘Δυτική Διαδρομή’, αντίθετα, είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, έχουμε ολοκληρώσει τη βάση λογαριασμών στην ‘Ανατολική Διαδρομή’ , αλλά η αγορά στην ‘Δυτική Διαδρομή’ εξακολουθεί να μην έχει πλήρως κατανοηθεί. Επομένως, θα πρέπει να συζητήσουμε το μοντέλο συνεργασίας μαζί με τη ρωσική πλευρά όσον αφορά την κατανομή οφέλους και ρίσκου αυτού του έργου. Σε ό, τι αφορά την τιμή, θα είναι πιθανότατα διαφορετική, αλλά σε κάθε περίπτωση θα καθοριστεί σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς», δήλωσε ο Wang.

Το πρότζεκτ του αγωγού «Δυτική Διαδρομή» δεν είναι λιγότερο σημαντικό για την Κίνα από το αντίστοιχο της «Ανατολικής Διαδρομής», δήλωσε ο Wang Yilin. Ωστόσο, υπάρχει μια καίρια διαφορά μεταξύ τους, όχι μόνο από την άποψη της γεωγραφικής θέσης της διαδρομής, αλλά, κυρίως, ως προς την αγορά-στόχο. «Οι εμπειρογνώμονες της CNPC και της Gazprom διεξάγουν διαβουλεύσεις για να αναπτύξουν το μοντέλο συνεργασίας για το έργο αυτό», πρόσθεσε.
Μέσω του αγωγού Western Route («Δυτική Διαδρομή») προβλέπεται η παράδοση 30 bcm αερίου από την Αυτόνομη Περιφέρεια Γιαμάλ-Νένετς μέσα από την περιοχή Αλτάι στα βορειοδυτικά της Κίνας μέσα σε 30 χρόνια. Για το σκοπό αυτό, το σύστημα μεταφοράς του αγωγού Αλτάι θα κατασκευαστεί για να διασχίζει όλη την ιδιαίτερα ορεινή περιοχή του Αλτάι στη Δυτική Σιβηρία. ώστε να επεκταθεί περαιτέρω προς τα ρωσοκινεζικά σύνορα. Το σχέδιο είναι να ξεκινήσει τις άμεσες προμήθειες ποσοτήτων αερίου το 2019.
Η κατασκευή του αγωγού Eastern Route («Ανατολική Διαδρομή») προϋποθέτει την ανάπτυξη νέων πεδίων στην Ανατολική Σιβηρία, πρώτον στο πεδίο Chayanda και στο πεδίο φυσικού αερίου Kovykta. Ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia πρόκειται να κατασκευαστεί με αφετηρία αυτά τα πεδία, τα οποία αργότερα θα συνδεθούν με τον αγωγό φυσικού αερίου Sakhalin-Khabarovsk- Vladivostok. Ένας αγωγός προς την Κίνα θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Blagoveshchensk. Η «Ανατολική Διαδρομή» προβλέπει την προμήθεια 38 bcm φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσα σε 30 χρόνια. Το έργο είναι αξίας 400 δις δολ., ενώ οι πρώτες παραδόσεις ποσοτήτων προγραμματίζονται για το 2018-2019.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου