Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

«Αμφιβολίες» Εκφράζει η Κομισιόν για την Βιωσιμότητα Ενός Άλλου South Stream


Αποστάσεις από τον αγωγό φυσικού αερίου South Steam παίρνει η Κομισιόν. Kληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας αναβίωσης του έργου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς εξέφρασε αμφιβολίες ότι το έργο θα είναι εμπορικά βιώσιμο.

Σύμφωνα με το Euractiv.gr, κατά την επίσκεψή του στη Σόφια στις 27 Μαΐου, ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ υποστηρίζει την κατασκευή ενός διανομέα φυσικού αερίου στη χώρα, και ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει μια τέτοια υποδομή. Αυτό ώθησε το βουλγαρικό Τύπο στη διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αντιτίθεται πλέον στο έργο του αγωγού South Stream, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στο βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας.

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, η οποία έλαβε χώρα την ίδια ημέρα, αναμενόταν ευρέως να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη προσπάθεια για την αναβίωση του South Stream, ή για να δημιουργήσετε μια άλλη εκδοχή του. Η Ρωσία θέλει να κατασκευάσει τον αγωγό Ποσειδών, ο οποίος θεωρείται ως άμεσος ανταγωνιστής του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού Trans-Adriatic (TAP), ο οποίος αποτελεί μέρος του υποστηριζόμενου από την ΕΕ Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Φαίνεται ότι ο Ποσειδώνας είναι το νέο όνομα του τελευταίου μεγάλου έργου να μεταφερθεί ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Νότια Ευρώπη. Οι προηγούμενες εκδόσεις είχαν βαπτιστεί «South Stream» (στη Βουλγαρία) και «Turkish Stream» (στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας). Ωστόσο, η διαδρομή του Ποσειδώνα παραμένει ασαφής.
Φαίνεται, ωστόσο, όπως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ρωσικής πλευράς, και δεν έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με τον Ποσειδώνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Ελλάδα.
Η EurActiv.com ρώτησε τον Σέφκοβιτς ποια είναι η θέση της Επιτροπής περίπτωση που προταθεί μια νέα έκδοση του South Stream.
Ο Σέφκοβιτς εξέφρασε αμφιβολίες ότι το έργο θα είναι εμπορικά βιώσιμο. Είπε ότι κάθε φορά που ερωτάται σχετικά με πιθανά μεγάλα μελλοντικά σχέδια αγωγών, είναι η επιστροφή στο βασικό ερώτημα του πόσο αέριο χρειάζεται η Ευρώπη. Με τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των προμηθευτών, είπε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2030 η ΕΕ θα χρειάζεται 380-450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, το οποίο είναι ουσιαστικά το ίδιο ποσό το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα.
Ο Σέφκοβιτς δήλωσε επίσης ότι είχε καλέσει τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς να εκτιμήσει ποιος είναι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Είπε ότι αυτό θα φέρει πρόσθετη διάσταση στη συζήτηση.
Ανέφερε επίσης ότι κατά την άποψη της εκτελεστικής εξουσίας, για την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών, η συνταγή δεν είναι τα μεγάλα -έργα, αλλά καλύτερες διασυνδέσεις, οι οποίες θα εγγυώνται ότι κάθε ένας από αυτές θα έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον τρεις πηγές φυσικού αερίου.
Επιμένει στον TAP
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της Κασπίας προς την Ευρώπη μέχρι το 2020, βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο της υλοποίησης, και ότι αυτό το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όσον αφορά την επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα, ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι είχε προηγηθεί η «πρωτοποριακή τελετή» που σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Trans-Adriatic (TAP).

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου