Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Το ΙΕΝΕ Υποστηρικτής σε Συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας στις Βρυξέλλες για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη


Μία Στρογγυλή Τράπεζα Ενεργειακής Ενημέρωσης με τίτλο «Ο Ρόλος της Νοτιοανατολικής Περιφέρειας της Ευρώπης στην Ενεργειακή Ασφάλεια της ΕΕ» ("The Role of Europe’s Southeastern Periphery in the EU Energy Security”) πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαϊου στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της εφημερίδας New Europe και του Simeon Tsomokos Group (SGT) σε συνεργασία με το Greek Energy Forum. Η ΔΕΠΑ ήταν χορηγός, ενώ το ΙΕΝΕ συμμετείχε ως υποστηρικτής, στην εκδήλωση η οποία έφερε κοντά στελέχη της αγοράς, εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών, κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ακαδημαϊκούς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ συμμετείχαν ενεργά διαμορφωτές δράσεων και πολιτικών στον τομέα αυτό από την ΕΕ, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία.
Η ημερίδα διεξήχθη στο ξενοδοχείο Sofitel Hotel των Βρυξελλών, ενώ οι εργασίες της άνοιξαν με εισαγωγικές παρατηρήσεις της Επιτρόπου της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Κορίνα Κρέτσου, καθώς και του Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην τοποθέτησή της, η κ. Κρέτσου τόνισε τη σημασία της ενέργειας για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, καθώς το 20% των κεφαλαίων που την αφορούν απορροφώνται από ενεργειακά πρότζεκτ. Έτσι, όπως επισήμανε η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, η ΝΑ Ευρώπη αποτελεί περιοχή – «κλειδί» για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των στόχων της περιφερειακής πολιτικής. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία τεσσάρων βασικών πυλώνων για την περιφερειακή ενεργειακή πολιτική: ενεργειακή αποδοτικότητα, ΑΠΕ, μεγάλες ενεργειακές υποδομές και ενεργειακά αποδοτικές μεταφορές.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Urban Rusnak, Γενικός Γραμματέας του Energy Charter, έκανε λεπτομερή αναφορά στους τέσσερεις πυλώνες της ενεργειακής ασφάλειας, δηλαδή στην ασφάλεια προμηθειών, ασφάλεια ζήτησης, ασφάλεια μεταφορών και απουσία ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα, περιέγραψε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας για την επίτευξη ασφαλούς και προβλέψιμου επενδυτικού κλίματος.
Ο Αν. Γενικός Διευθυντής της DG Energy, Δρ. Γεράσιμος Θωμάς, παρουσίασε εν συντομία τον «οδικό χάρτη» της Κομισιόν για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για περαιτέρω απανθρακοποίηση και διαφοροποίηση ενεργειακών προμηθειών και οδεύσεων, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Θόδωρος Κιτσάκος ανέλυσε τα σχέδια της εταιρείας για την επέκταση του ελληνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας. Επιπλέον, ο κ. Κιτσάκος περιέγραψε επιλεγμένα έργα υποδομής όπως τον ελληνοϊταλικό αγωγό διασύνδεσης IGI και τη χρήση LNG/ CNG στην παροχή αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές.
Άλλοι συμμετέχοντε ήταν η πρώην ευρωβουλευτής κ. Νίκη Τζαβέλλα, η οποία έχει διατελέσει και επικεφαλής μίας εκ των επιτροπών ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρώην Υπουργός ΠΕΚΑ και νυν βουλευτής καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο κ. Fabio Marchetti, Αντιπρόεδρος Θεμάτων Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης της ENI SPA, ο κ. Thierry Deschuyteneer της Gas Infrastructure Europe και ο Elio Ruggeri, Senior Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Διεθνών Πρότζεκτ της Edison, ο κ. Σταύρος Γούτσος, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο κ. Νίκος Φρυδάς, Διευθυντής Σχεδιασμού Πόρων της ENTSO- E, η κ. Daria Nochevnik, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Παραρτήματος του Greek Energy Forum στις Βρυξέλλες, ο κ. Julian Popov, εταίρος στο European Climate Foundation και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, και ο κ.. Christian Egenhofer, Επικεφαλής του Προγράμματος Ενέργειας και Κλίματος και Διευθυντής του Energy Climate House στο Centre for European Policies Studies.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λεβογιάννης, Επικεφαλής του Παραρτήματος του Greek Energy Forum στις Βρυξέλλες, ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, προήδρευσαν διαδοχικά στις τρεις συνεδρίες της ειδικής αυτής Στρογγυλής Τράπεζας. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου