Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

ΟΠΕΚ: Σαουδική Αραβία και Ιράν, οι Δύο Αντιμαχόμενοι Πρωταγωνιστές στη Σημερινή Διάσκεψη

 Η διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αναφορικά με τον καθορισμό πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή διάσκεψη του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγικών χωρών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη.
Το Ριάντ έχει αναλάβει ρόλο συντονισμού στην προσπάθεια καθορισμού ενός ελεγχόμενου επιπέδου παραγωγής πετρελαίου, με την Τεχεράνη ν' αντιδρά έντονα και ν' αρνείται ν' ακολουθήσει, καθώς επιδιώκει τη δυναμική επιστροφή της στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.
Η ελεγχόμενη παραγωγή πετρελαίου στοχεύει στη σταδιακή αύξηση των διεθνών τιμών, παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία προωθεί τη σταθεροποίηση της παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε καταγράφηκαν ρεκόρ παραγωγής.

Από την άλλη μεριά, το Ιράν είναι αποφασισμένο να κερδίσει το μερίδιο πελατών που είχε στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πριν από την εφαμοργή του διεθνούς εμπάργκο εναντίον του, η εφαρμογή του οποίου τερματίστηκε τον Ιανουάριο.
Η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου προκλήθηκε από περιστασιακούς παράγοντες, όπως η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από τον Καναδά εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία παραγωγής πετρελαίου για την παραγωγή από τη Μέση Ανατολή, δηλώνουν επίσης αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, συμπιέζοντας τις διεθνείς τιμές προς τα κάτω, μέσω των πετρελαϊκών αποθεμάτων και της περιορισμένης ζήτησης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου