Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Δεν Κατέληξε σε Συμφωνία για Πλαφόν στην Παραγωγή Πετρελαίου η Σύνοδος του ΟΠΕΚ

Δεν κατέληξε, τελικά, σε συμφωνία για την παραγωγή η σημερινή Σύνοδος του μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), στη Βιέννη, γεγονός που θα επιφέρει μία νέα σύγχυση στην αγορά, λόγω των ανησυχιών για νέα αύξηση των αποθεμάτων.
Είχε προηγηθεί η κάθετη τοποθέτηση της Σαουδικής Αραβίας, που «δίνει τον τόνο» στο καρτέλ, πως δεν επιθυμεί καμία μείωση τόσο στην δική της παραγωγή πετρελαίου, όσο και στο σύνολο του Οργανισμού.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου, μαζί με τη Νιγηρία και το Εκουαδόρ, δεν στήριξαν πλήρως την άποψη του Ριάντ. Παρ’ όλ’ αυτά, ούτε οι χώρες αυτές ήταν πρόθυμες να δεχθούν την θέσπιση πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή ανά χώρα. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι από τις αρχές του έτους διορθωτικές τάσεις από την ίδια την αγορά έχουν ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω», ενώ σύντομα «θα επιτευχθεί αυτόματα μία δίκαιη τιμή για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς».
Αντίθετη στη στρατηγική αυτή εμφανίστηκε και πάλι η Βενεζουέλα, η οποία θεωρείται ότι πλήττεται περισσότερο από όλα τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ από την εμμονή της Σαουδικής Αραβίας στην πολιτική της αυξημένης παραγωγής αργού. Η Βενεζουέλα, μαζί με την Αλγερία και άλλες χώρες, τάχθησαν υπέρ της άποψης του Ιράν, το οποίο υποστήριξε ότι ένα πλαφόν πρέπει να συνοδεύεται από σύστημα ποσοστώσεων.
Με τη λήξη άλλης μιας συνόδου του ΟΠΕΚ χωρίς απόφαση για «πάγωμα» της παραγωγής, το αργό υποχωρεί κατά -0,71%, στα 48,66 δολ. το βαρέλι, ενώ το brent «έπεσε» κατά -0,44% στα 49,5 δολ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου