Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΔΕΣΦΑ: Η Συμφωνία Διασύνδεσης με την Bulgartransgaz Ενισχύει την Ασφάλεια Εφοδιασμού


Μέσω της Συμφωνίας Διασύνδεσης (Interconnection Agreement) με την Bulgartransgaz για το σημείο διασύνδεσης του ελληνικού με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου, δημιουργείται ένας τεχνικός και εμπορικός κόμβος αερίου με καθοριστικές ευνοϊκές συνέπειες στην ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, με την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, επισημαίνει ο ΔΕΣΦΑ.
Ειδικότερα, στο Μετρητικό Σταθμό Συνόρων. στο Στρυμονοχώρι Σερρών, πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπογραφή της Συμφωνίας Διασύνδεσης (Interconnection Agreement) μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgartransgaz για το σημείο διασύνδεσης του ελληνικού με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου (Σημείο Διασύνδεσης «Κούλατα - Σιδηρόκαστρο»).
Η πρωτοβουλία για τη σύναψη Συμφωνίας Διασύνδεσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και στην επιτυχή ολοκλήρωση των μακρών διαβουλεύσεων συνέβαλαν καθοριστικά με τη συμμετοχή τους οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των δύο χωρών καθώς και η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, μέσω της εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας δημιουργείται στο σημείο διασύνδεσης των δύο συστημάτων στο Σιδηρόκαστρο, ένας τεχνικός και εμπορικός κόμβος αερίου με καθοριστικές ευνοϊκές συνέπειες στην ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Επιπλέον, καθορίζονται για πρώτη φορά οι όροι για τη δραστηριοποίηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στο εν λόγω σημείο και καθίσταται δυνατή η μεταφορά αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και δυνητικά σε άλλες ανάντη χώρες (Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία), εφόσον υπογραφούν αντίστοιχες συμφωνίες των εκεί Διαχειριστών, μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο από θεωρία σε πράξη.
Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, τόνισε ότι «η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Διασύνδεσης του ΔΕΣΦΑ και της Bulgartransgaz και η άμεση εφαρμογή της, πέραν την υψηλής γεωπολιτικής αξίας για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συνεπάγεται άμεσα οφέλη για τη χώρα και τους καταναλωτές, όπως η βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στην προμήθεια αερίου μέσω της δραστηριοποίησης νέων παικτών στην αγορά και η αύξηση της χρησιμοποίησης των ελληνικών υποδομών και ιδίως του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας για την εισαγωγή φυσικού αερίου και την προώθηση του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ο G. Gegov, διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «η σημερινή υπογραφή είναι μία σημαντική στιγμή, η οποία σηματοδοτεί τις προσπάθειες και τον επαγγελματισμό των δύο Διαχειριστών (TSOs), ό,που μέσω καθημερινής επικοινωνίας και ενεργούς συνεργασίας οδήγησαν στην υλοποίηση και ολοκλήρωση αυτής της Συμφωνίας».


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου