Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Βερροιόπουλος: Σε Πέντε Άξονες ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός

 Από πέντε άξονες θα στηρίζεται ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για ζητήματα επάρκειας ισχύος των νησιών κατά τη θερινή περίοδο και τα θέματα στρατηγικής της ΔΕΗ στη νησιωτική χώρα.

Αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση της συγκρότησης της οργανωτικής επιτροπής για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας που θα αφορά όχι μόνο τον ηλεκτρισμό, αλλά και το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, είπε.
Αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε ότι θα στηρίζεται σε πέντε άξονες:

- Την ασφάλεια εφοδιασμού,
- την εσωτερική αγορά ενέργειας, με στόχο, όπως ανέφερε, να υπάρξει μία υγιής, διαφανής αγορά, όπου όλοι οι «παίκτες», παραγωγοί και προμηθευτές, να έχουν πιο σαφείς όρους σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες τους και να μπορεί να προκύπτει ανταγωνιστικά η καλύτερη δυνατή τιμή για τον καταναλωτή, ώστε οι τιμές να μην καθορίζονται διοικητικά όπως ισχύει για παράδειγμα για τις ΑΠΕ.
- την απανθρακοποίηση,
- την ενεργειακή αποδοτικότητα και
- την καινοτομία και την έρευνα. 

Η καινοτομία και έρευνα αφορά τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας, ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος. Όπως είπε, το ΥΠΕΝ έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής και αυτή την περίοδο είναι σε επαφές με τον ΔΕΔΔΗΕ για πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα νησί, ώστε «να φτάσουμε σε ΑΠΕ 50% και πάνω» όπως ανέφερε. 

Τέλος, ο γγ του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι το υπουργείο προωθεί τα τοπικά έξυπνα κέντρα ελέγχου ενέργειας στα νησιά, που από το 2019 θα συνδέονται με μία κεντρική μονάδα, θα προβλέπουν την κατανάλωση της επόμενης ημέρας και θα κατανέμουν την παραγωγή, πλησιάζοντας την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο.
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου