Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Πράσινο Φως από την ΡΑΕ για την Άδεια Παραγωγής στον Υβριδικό Σταθμό της Τήλου

Τη χορήγηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικό Σταθμό, εγγυημένης ισχύος 400 KW, στην Τήλο, ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Ο Υβριδικός Σταθμός θα αποτελείται από αιολικό σταθμό ισχύος 0,8MW και φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 0,16 MW στις θέσεις «Αγ. Κωνσταντίνος και Παχύ» του Δήμου Τήλου. Η αίτηση για την άδεια είχε υποβληθεί από την εταιρεία Eunice Laboratories (EUNILAB), που είναι ένας εκ των εταίρων του έργου.
Οι μονάδες ελεγχόμενης παραγωγής του σταθμού θα είναι συσσωρευτές νικελίου - χλωριούχου νατρίου 2 Χ 400kW και ονομαστική χωρητικότητα 1.400 kWh έκαστος. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα είναι 0,8 MW και η μέγιστη ισχύς παραγωγής 0,8 MW.Η υποχρέωση του σταθμού για παροχή εγγυημένης ισχύος εξαντλείται στη διάθεση της ισχύος αυτής για περίοδο έως 5 ωρών την ημέρα.

Σημειώνεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του έργου είναι 960 KW (800 η ανεμογεννήτρια και 160 το φωτοβολταϊκό). Η τιμή αποζημίωσης της -εγγυημένης- ηλεκτρικής ενέργειας προς το σύστημα θα είναι 165 ευρώ/MWh και της ισχύος σε 170.000 ευρώ/MW/έτος. Η τιμή που θα αγοράζει ο υβριδικός σταθμός ενέργεια από το σύστημα (σε περίπτωση που δεν έχει αποθηκευθεί Η/Ε από το προηγούμενο βράδυ) είναι 103 ευρώ/MWh.
 
Με την άδεια αυτή, εισέρχεται στην τελική φάση η υλοποίηση του πρωτοποριακού σχεδίου Tilos, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός έξυπνου, καινοτόμου μικροδικτύου ηλεκτροδότησης  στο νησί της Τήλου για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των περίπου 500 κατοίκων της κοινότητας των Λιβαδιών.

Το έξυπνο μικροδίκτυο βασίζεται σε υβριδικό σχήμα ΑΠΕ (αιολικά και Φ/Β) και προηγμένης τεχνολογίας συσσωρευτές, υιοθετεί στρατηγικές διαχείρισης της ζήτησης (demand-side management) και θα αλληλεπιδρά με το ηλεκτρικό σύστημα Νισύρου-Κω μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης. Επίσης, θα ενσωματώνει πλήρως αυτοματοποιημένο λογισμικό ενεργειακής διαχείρισης και επικοινωνίας.

Στο έργο συμμετέχουν 15 φορείς από επτά διαφορετικές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΑΕΙ ΤΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) που είναι επικεφαλής του project, ο ΔΕΔΔΗΕ, το WWF-Ελλάς και η εταιρεία Eunice.

Η χορήγηση της άδειας παραγωγής από την ΡΑΕ είχε εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 13 Απριλίου. Η αίτηση είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015 προστέθηκαν επιπλέον στοιχεία ώστε ο φάκελος να είναι ολοκληρωμένος.

Τον Σεπτέμβριο η ΡΑΕ απέστειλε τον φάκελο στον ΔΕΔΔΗΕ (που ο είναι αρμόδιος Διαχειριστής για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά) και ο Διαχειριστής παρέδωσε την γνωμοδότηση του στη ρυθμιστική αρχή ένα μήνα αργότερα. Μετά από δύο μήνες, περίπου, η ΡΑΕ κοινοποίησε τα τελικά σχόλια του ΔΕΔΔΗΕ προς τους υπεύθυνους του project.

Το επόμενο στάδιο αφορά στην άδεια εγκατάστασης, που εκτιμάται ότι θα έχει χορηγηθεί ως το αργότερο τις αρχές του 2017. Την άνοιξη του 2017 το έργο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, για ένα εξάμηνο περίπου, ώστε η πλήρης λειτουργία να ξεκινήσει μέχρι το φθινόπωρο.

Θα δοκιμαστούν τρεις διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας του έργου: α) Η πλήρη αυτονόμηση του νησιού (100% ΑΠΕ), β) η λειτουργία με μικρή συμμετοχή της ντιζελογεννήτριας και γ) η αλληλεπίδραση με το δίκτυο Κω - Καλύμνου, με όρους αγοράς.  

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου