Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Σηκώνουν το Γάντι με Ρελάνς Προσφορών οι Ιδιώτες του Ρεύματος


Μπορεί ακόμη να μην έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται η έκπτωση της τάξης του 15% στα τιμολόγια ρεύματος που αποφάσισε η ΔΕΗ ωστόσο οι περισσότεροι ιδιώτες πάροχοι ετοιμάζουν ήδη την απάντησή τους, σηκώνοντας το γάντι του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς τα εμπορικά επιτελεία των εταιρειών ήδη έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα και ετοιμάζουν τις δικές τους απαντήσεις στην κίνηση της ΔΕΗ. Το ισχυρό χαρτί των ιδιωτικών εταιρειών είναι ακόμη και με τους ισχύοντες τιμοκαταλόγους, το όφελος συγκριτικά με τις χρεώσεις της ΔΕΗ είναι μεγαλύτερο και η έκπτωση που προαναγγέλθηκε δεν καθιστά τις χρεώσεις της ΔΕΚΟ φθηνότερες, αν και περιορίζει τη διαφορά συγκριτικά με αρκετούς τιμοκατάλογους του ανταγωνισμού. 

Βεβαίως θα πρέπει η γενική αυτή αναφορά του προέδρου της ΔΕΗ στη βουλή να εξειδικευτεί και να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένα τιμολόγια, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η έκπτωση προς τους συνεπείς πελάτες θα φτάνει το 15%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων; 
Για παράδειγμα σε έναν οικιακό λογαριασμό 2400 κιλοβατωρών η διαφορά με το τιμολόγιο της ΔΕΗ έφτανε έως τα 250 ευρώ ετησίως. Με την έκπτωση 15% στον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ εκτιμάται ότι το όφελος περιορίζεται στα 150 ευρώ ετησίως (πάντα σε σχέση με την οικονομικότερη χρέωση της αγοράς). 
Για έναν μικρότερο οικιακό λογαριασμό 1400 κιλοβατωρών, η διαφορά της χρέωσης μπορούσε να φτάσει έως τα 105 ευρώ ετησίως. Με έκπτωση 15% επί του τιμοκαταλόγου της ΔΕΗ η διαφορά σε σχέση με την ανταγωνιστικότερη χρέωση της αγοράς περιορίζεται κοντά στα 40 ευρώ ετησίως. 
Για τις δύο αυτές περιπτώσεις, ένας συνεπής καταναλωτής που θα παραμείνει στη ΔΕΗ αναμένεται να δει στο λογαριασμό του (με έκπτωση 15%) όφελος 130 ευρώ ετησίως στην πρώτη περίπτωση (2400 κιλοβατώρες) και 70 ευρώ στη δεύτερη περίπτωση (1400 κιλοβατώρες)
Ως απάντηση στις εκπτώσεις της ΔΕΗ, η πρώτη κίνηση που αναμένεται από τους ανταγωνιστικούς παρόχους της αγοράς είναι να επεκταθούν οι ισχύουσες προσφορές όπως για παράδειγμα η χρέωση νυχτερινού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας για κάποιους μήνες, οι επιπλέον εκπτώσεις με πάγια εντολή, οι επιβραβεύσεις συνέπειας, η δυνατότητα αποστολής μηνιαίων λογαριασμών κλπ, που διαφέρουν σε κάθε πάροχο. 
Στόχος των εταιρειών είναι να συνεχιστεί η δυναμική στροφή των καταναλωτών προς τους ιδιώτες παρόχους, τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε αναμένεται να γίνει και η μεγάλη ρελάνς με την εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Τότε, εφόσον οι δημοπρασίες δώσουν πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο φθηνής ηλεκτροπαραγωγής με βάση τους όρους που περιγράφονται στη συμφωνία για την αξιολόγηση, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά προγράμματα, με μεγαλύτερη ευελιξία, εξέλιξη που αναμένεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για τους καταναλωτές.

(από capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου