Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Μειώσεις ΔΕΗ: Ο Ανταγωνισμός Αρχίζει να «Ξυπνά» Ένα Ακόμη Μονοπώλιο


Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο των εκτός ΔΕΗ εταιρειών προμήθειας τον Απρίλιο βρισκόταν στο 8,62% όταν στα τέλη του 2015 ήταν κάτω από 5%. Δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες υπήρξε μια μετρήσιμη μετακίνηση πελατών, με δεδομένο ότι οι ιδιώτες προμηθευτές προσέφεραν στους νέους πελάτες ικανοποιητικές προσφορές με εκπτώσεις που κυμαίνονταν στο 15 – 20% σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Βεβαίως ακόμη και με ένα εκτός ΔΕΗ μερίδιο της τάξης του 10%, είναι σαφές ότι η αγορά παραμένει ουσιαστικά κλειστή, με τον κυρίαρχο παίκτη να συνεχίζει να διατηρεί δεσπόζουσα θέση.

Χθες λοιπόν η ΔΕΗ ανακοίνωσε δια του προέδρου της στη Βουλή ότι προτίθεται να κάνει μειώσεις της τάξης του 15% στα τιμολόγια των συνεπών οικιακών και επαγγελματικών πελατών της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η έκπτωση ακουμπά περίπου 5 εκατομμύρια μετρητές και θα φέρει μείωση στο συνολικό κόστος του λογαριασμού λίγο κάτω από 10%.
Η απόφαση της ΔΕΗ, παρότι αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι ο ανταγωνισμός και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά του ηλεκτρισμού μόνο οφέλη μπορεί να φέρουν για τον τελικό καταναλωτή, υλοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου προκαλεί μια σειρά από ερωτήματα.
Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι οι μειώσεις του κυρίαρχου παίκτη, ουσιαστικά υπονομεύουν την εκπλήρωση της δεσμευτικής μνημονιακής υποχρέωσης για παραχώρηση από τη ΔΕΗ μεριδίου 25% το 2017 σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι πιθανό δηλαδή να υπάρξει μια ανάσχεση της αυξητικής τάσης που υπάρχει για τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Θυμίζουμε ότι στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου υπάρχει ειδικός όρος – προαπαιτούμενο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Υπό αυτήν την έννοια θα ήταν καλύτερη η διαπραγματευτική θέση της χώρας εάν το φθινόπωρο οι ιδιώτες προμηθευτές διέθεταν ένα διψήφιο μερίδιο αγοράς.
Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο και ο ανταγωνισμός μόλις έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Με την αγορά λοιπόν να κάνει τα πρώτα της βήματα, μία επιθετική κίνηση – απάντηση του δεσπόζοντα παίκτη της αγοράς, ελοχεύει σοβαρούς κινδύνους εξοβελισμού των μικρότερων παικτών της αγοράς και επιστροφής σε συνθήκες μονοπωλίου. Και μια τέτοια εξέλιξη είναι πλέον σαφές ότι λειτουργεί σε βάρος του συμφέροντος του καταναλωτή.
Και ερχόμαστε στο κρίσιμο θέμα της ανάγκης για πραγματική και αυστηρή ρύθμιση της αγοράς, σε μια χρονική συγκυρία που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλείται εκ νέου να αναλάβει τον καθοριστικό και κομβικό ρόλο που της αναλογεί σε μια αγορά που κάνει τα πρώτα καθοριστικά βήματά της. Η ΡΑΕ καλείται να κινηθεί με γνώμονα τα πραγματικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα των καταναλωτών τα οποία είναι ταυτισμένα με την προώθηση του ανταγωνισμού και του πλουραλισμού.
Όσο για τη ΔΕΗ, να θυμίσουμε ότι η εταιρεία μέχρι πρότινος δήλωνε ότι αδυνατεί λόγω κόστους να προχωρήσει σε μειώσεις. Τελικά ο τρόπος βρέθηκε στην πιο κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή η ΔΕΚΟ άρχισε να νιώθει την απειλή του ανταγωνισμού. Όμως στην πραγματικότητα, και η ίδια η εταιρεία μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται προκειμένου να βελτιώσει κρίσιμους παράγοντες όπως η βελτίωση της λειτουργία, η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, που είναι λογικό για μια εταιρεία που έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε προστατευμένο περιβάλλον αγοράς να βρίσκονται διαχρονικά σε δεύτερη μοίρα.

(από www.capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου