Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Αύξηση στη Τιμή του Φυσικού Αερίου «Προβλέπει» η Gazprom


Aύξηση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2016 προβλέπει ο αντιπρόεδρος της Gazprom Aλεξάντερ Μεντβέντεφ και ταυτόχρονα εκφράζει την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του αγωγού Ρωσίας - Γερμανίας Nord Stream ΙΙ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα ο κ. Μεντβέντεφ, το νούμερο δύο στην ιεραρχία του ρωσικού κολοσσού, είπε ότι οι τιμές στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου πρέπει να ήταν οι χαμηλότερες για τη φετινή χρονιά. Εξήγησε ότι τα συμβόλαια της Gazprom με τους πελάτες της περιλαμβάνουν μία χρονική καθυστέρηση έξι ως εννέα μηνών στην ενσωμάτωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οπότε η αύξηση στην τιμή του αργού θα περάσει στο φυσικό αέριο το επόμενο χρονικό διάστημα, στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Η Gazprom είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ.
«Χρησιμοποιούμε μία συμβατική προσέγγιση και δεν χειραγωγούμε τις τιμές» δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ, τονίζοντας ότι η Gazprom δεν ενδιαφέρεται για μία αμυντική θέση ούτε για να ξεκινήσει κάποιο είδος τιμολογιακού πολέμου. Δεν παρέλειψε να τονίσει την ανησυχία του για την απειλή της Ουκρανίας να αυξήσει τα τέλη διέλευσης.
Συμβόλαια

Αναφερόμενος στον «Νord Stream II» είπε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο» και ότι είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το έργο βρίσκεται σήμερα στη φάση της υπογραφής των συμβολαίων για την τοποθέτηση των σωληνώσεων. «Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στον διαγωνισμό για την τοποθέτηση των σωλήνων. Σε σύγκριση με τον Nord Stream I είναι περισσότερες οι εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθούν ευνοϊκοί όροι τιμολόγησης και ότι οι προθεσμίες θα τηρηθούν», είπε ο κ. Μεντβέντεφ.

Πρόσθεσε ότι με το Nord Steam II όλες οι ενέργειες γίνονται κατά τρόπο που δεν παραβιάζεται κανένας νόμος της Ε.Ε. και εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί επιπλέον 50-100 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέχρι το 2025 και 150 δι.ς κυβικά μέτρα αερίου μέχρι το 2030, προσθέτοντας ότι το υγροποιημένο αέριο (LNG) δεν επαρκεί για την πλήρωση του τεράστιου κενού στη ζήτηση.
Ο κ. Mεντβέντεφ δήλωσε πως η Gazprom σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμα μία δημοπρασία φυσικού αερίου μέσα στον Ιούνιο και αποκάλυψε ότι ορισμένοι αγοραστές από τις χώρες της Βαλτικής έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στις μεσοπρόθεσμες συμβάσεις εφοδιασμού. Είπε ότι η Gazprom αναμένει αύξηση εξαγωγών για το 2016, εκτιμώντας ότι το επίπεδο των 165 δισ. κ.μ. αερίου είναι εφικτό ακόμα και με έναν ήπιο χειμώνα, λόγω της πτώσης της ευρωπαϊκής παραγωγής αερίου στο ολλανδικό πεδίο Groningen και στη Βόρεια Θάλασσα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/06/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου