Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ Προωθεί Σχέδια για Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Δύο Νησιά


Σε δύο νησιά σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνεργασία με ξένη εταιρεία, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.


Αντικείμενο της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής είναι τα ζητήματα επάρκειας ισχύος των νησιών κατά τη θερινή περίοδο και τα θέματα στρατηγικής της ΔΕΗ στη νησιωτική χώρα.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι η ΔΕΗ συζητά και για τα θέματα αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με ξένη εταιρεία σχεδιάζει να επιλέξει δύο νησιά ως «πιλότους» για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Όπως διευκρίνισε αργότερα, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποια θα είναι αυτά τα νησιά, ενώ για την εταιρεία που θα συνεργασθεί η ΔΕΗ είπε ότι είναι «κρατική εταιρεία φίλης χώρας».


Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε, είναι απαραίτητη τόσο για την ασφάλεια του εφοδιασμού όσο και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.



Στην ομιλία του ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή συμπίπτει με «σοβαρότατες» εξελίξεις στη ΔΕΗ που επιβάλουν τον πλήρη παραγωγικό ανασχεδιασμό για τα νησιά ως το 2030.



Αφού υπογράμμισε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών, επισήμανε ότι ο σχεδιασμός για τα νησιά πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού, την ποιότητα και την οικονομικότητα.



Τονίζω τη σημασία της οικονομικότητας, σημείωσε με έμφαση, καθώς, όπως είπε, στα νησιά η ΔΕΗ συντηρεί αυξημένο δυναμικό με χαμηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.



Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε για μία ακόμα αναφορά στο κόστος που συνεπάγονται οι ΥΚΩ για την Επιχείριση, λέγοντας ότι από το 2012 έχουν κοστίσει στη ΔΕΗ περί τα 600 εκατ. ευρώ και προσθέτοντας ότι τις αποζημιώσεις για τις ΥΚΩ η ΔΕΗ δεν τις παίρνει ούτε στο ακέραιο ούτε έγκαιρα. 



Τέλος, αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τονίζοντας ότι η Κρήτη χρειάζεται και τις δύο διασυνδέσεις (δηλαδή με Αττική και Πελοπόννησο), ενώ είπε ότι εξετάζεται και η διασύνδεση της Ικαρίας με τη Σάμο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου