Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Περιφέρεια Κρήτης: Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια


Σε ένα ακόμα σημαντικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας των Δημόσιων Αρχών στις περιφέρειες της Ευρώπης να αναδείξουν και να προωθήσουν αποτελεσματικές πολιτικές ανακαίνισης στα κτίρια τους, την ευαισθητοποίηση των χρηστών των δημοσίων κτιρίων και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των φορέων σε θέματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης.
Πρόκειται για το έργο «REBUS – Renovation for Energy efficient BUildingS» – «Πολιτικές Ανακαίνισης για Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια» που υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Interreg Europe. Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία, με τη συμμετοχή και της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας Κρήτης Βιργινίας Μανασάκη – Ταβερναράκη. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει σημαντικά βήματα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίριά της.

Εκτός του ότι βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων στον Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, έχει θεσπίσει την θέση των ενεργειακών υπεύθυνων των κτιρίων, προωθεί τη δημιουργία του Κέντρου Ενεργειακών Τεχνολογιών Κρήτης σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα του τόπου, το ενεργειακό Cluster με τη δικτύωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, το πρόγραμμα συμψηφισμού ενέργειας (Net Metering) που τρέχει και στην Κρήτη, το «Σύμφωνο των Δημάρχων» για τη διαχείριση ενέργειας που έχει ήδη υπογραφεί από 15 Δημάρχους της Κρήτης, την τοποθέτηση 5000 «έξυπνων» μετρητών, κ.α.
Επικεφαλής Εταίρος του προγράμματος είναι το Ενεργειακό Κέντρο της Φλωρεντίας και συμμετέχουν επίσης ο Δήμος του Μάλμε (Σουηδία), ο Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βόρειας Ουγγαρίας, ο Σύνδεσμος Δήμων της Πολωνίας «Energie Cities», ο Νοτιοανατολικός Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ρουμανίας, το Συμβούλιο της Κομητείας του Durham (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας (Γερμανία) ως συμβουλευτικός συνεργάτης. 
Η επόμενη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016, στην Κρήτη. 
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη τόνισε: 
«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι παρούσα ως ισότιμος εταίρος, σε κάθε πρόγραμμα της Ε.Ε. που μπορεί να αποφέρει οφέλη για τον τόπο μας. Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά αφού επιδιώκει να εντοπίσει, να αναλύσει και να ομαδοποιήσει ορθές πρακτικές, αλλά και να παράσχει μέσα και εργαλεία για το βέλτιστο σχεδιασμό διαδικασιών ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων και την ορθή ενεργειακή διαχείριση αυτών. Είναι δηλαδή ένα πολύ καλό εργαλείο, ένας χρήσιμος οδηγός μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειριών που θα μας βοηθήσει σημαντικά.»

 Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου