Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Καμίνι από την τέφρα η Κοζάνη, πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ

Συνθήκες ασφυξίας επικρατούν για 2η εβδομάδα στην Πτολεμαΐδα, από την τέφρα και τη σκόνη των ορυχείων και των σταθμών της ΔΕΗ.

Ο νομάρχης Κοζάνης, Γ. Δακής, που ζήτησε να μειωθεί η παραγωγή στα λιγνιτωρυχεία χωρίς να εισακουστεί, επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ για καταστρατήγηση της νομοθεσίας στη διαχείριση 61,8 εκατ. τόνων τέφρας που παράγονται κάθε χρόνο από την καύση του λιγνίτη στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαΐδας και διατίθενται στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας.

Ο συνδυασμός ζέστης και άπνοιας δεν επιτρέπει την απομάκρυνση των μικροσωματιδίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο κόκκινο οι δείκτες μέτρησης της ρύπανσης στην Ακρινή του Δήμου Ελλησπόντου και στους Αναργύρους Φλώρινας.

Χθες το μεσημέρι, σε κατάσταση συναγερμού βρισκόταν -λόγω οριακών τιμών στη ρύπανση της ατμόσφαιρας- και ο οικισμός της ΔΕΗ στο Καρυοχώρι, όπως και ο Δήμος Αγ. Παρασκευής αλλά και η Φλώρινα, με τους δείκτες στο πορτοκαλί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των σταθμών μέτρησης της ίδιας της ΔΕΗ (δημοσιεύτηκαν στην τοπική εφημερίδα «Πτολεμαίος»), η ρύπανση στην κλίμακα 1 έως 10 έδειχνε στις 16 Αυγούστου μεγάλη αύξηση 7/10, ενώ στην περιοχή της Φλώρινας ο δείκτης βρισκόταν στα 8/10.

Με επιστολή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, και τον πρόεδρο - διευθύνοντα σύμβολο της ΔΕΗ Α.Ε., Αρθούρο Ζερβό, ο νομάρχης Κοζάνης ζητεί να θεσπιστεί αδειοδότηση για τη διαχείριση της τέφρας, επισημαίνοντας: «Οι συνεχείς παραβάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της ισχύουσας ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την καθημερινή διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων τέφρας ως απόβλητο της καύσης λιγνίτη συνιστά μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, με πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής μας».

Η διάθεση της τέφρας στους νομούς Φλώρινας και Αρκαδίας, αναφέρει, γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους ΧΥΤΑ εντός των λιγνιτωρυχείων και μόνο στο νομό Κοζάνης, όπου παράγεται και η μεγαλύτερη ποσότητα, διατίθεται με απαράδεκτο περιβαλλοντικά τρόπο.

Για τη ΔΕΗ, υποστηρίζει ότι γνώριζε την υποχρέωσή της για αδειοδότηση της διαχείρισης της τέφρας, γεγονός που αποδεικνύουν οι αδειοδοτήσεις συγκεκριμένων χώρων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φλώρινας και Αρκαδίας.

* Για «νέφος πέρα από τα όρια» κάνει λόγο η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής.

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου