Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Saudi Aramco: Υπεραρκετά τα Αποδεδειγμένα Διαθέσιμα Κοιτάσματα Πετρελαίου στον Πλανήτη

Ο επικεφαλής της Saudi Aramco, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, καθησύχασε τους φόβους για την έλευση του peak oil, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, ο πλανήτης διαθέτει πληθώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με πολλά γνωστά κοιτάσματα τα οποία δεν έχουμε εκμεταλλευθεί ακόμη και ακόμα περισσότερα που πρόκειται να ανακαλυφθούν.

Μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στην Οξφόρδη, ο κ. αλ-Φαλίχ τόνισε πως οι φόβοι για εξάντληση των αποθεμάτων στερούνται βάσης. Υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα γεωλογικά δεδομένα, μπορούμε να υπολογίζουμε σε 6-8 τρις βαρέλια συμβατικού πετρελαίου και σε 7 τρις βαρέλια μη συμβατικού πετρελαίου για τις ανάγκες μας στο μέλλον. Η ικανότητα παραγωγής αυτών των πρώτων υλών εξαρτάται από την περίπλοκη σχέση τεχνολογικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και ρυθμιστικών παραγόντων.

Η ίδια η Saudi Aramco, παρήγαγε πέρυσι 3,4 δις βαρέλια πετρελαίου, από περισσότερα από 100 διαφορετικά κοιτάσματα στη Σαουδική Αραβία. Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για την έλευση του peak oil έχει ενταθεί, με την πετρελαϊκή βιομηχανία να αρνείται πεισματικά το ενδεχόμενο αυτό, καθησυχάζοντας τους ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής ΕΙΑ, τα αποδεδειγμένα διαθέσιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 1,3 τρις βαρέλια στις αρχές του 2009, με τη Μέση Ανατολή να κατέχει τα 745 δις από αυτά και τη Σαουδική Αραβία τα 266 δις. Επόμενες χώρες στον κατάλογο αυτό είναι το Ιράν με 136 δις βαρέλια και το Ιράκ με 115 δις βαρέλια.

Ο κ. αλ-Φαλίχ δήλωσε σχετικά με τις πετρελαϊκές έρευνες ότι ο διάλογος μεταξύ των διευθυνόντων και των εργαζομένων στις πετρελαϊκές όσον αφορά την ασφάλεια αποτελούσε πάντα ένα βασικό κομμάτι του κλάδου. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα σε καταναλωτές και παραγωγούς για την προστασία του περιβάλλοντος. «Κάποιες χώρες προχωρούν μονομερώς με εναλλακτικές λύσεις πέρα από το πετρέλαιο και με περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα δυσχεράνουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τις υποδομές και την παραγωγή».

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου