Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Λίβανος: Υπερψηφίστηκε το ν/σχ για την Εκμετάλλευση Υπεράκτιων Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων

Το νομοσχέδιο, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρώτη φορά στον Λίβανο, υπερψήφισε η βουλή της χώρας την Τρίτη.

Το ν/σχ αποτελεί μια νέα ευκαιρία για τους ενεργειακούς ομίλους σε μια θαλάσσια περιοχή, την οποία η νορβηγική Petroleum Geo-Services– η Νο3 εκτιμήτρια κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο – έχει περιγράψει ως «συναρπαστική».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαλούτ, επιβεβαίωσε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει πυροδοτήσει μια δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ σχετικά με τα αντίστοιχα δικαιώματά τους στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.

Αν και ο Λίβανος δεν έχει κατηγορήσει επισήμως το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί έρευνες έξω από τα χωρικά του ύδατα, το θέμα έχει δημιουργήσει εντάσεις δεδομένου ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο.

Στις 23 Ιουνίου, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ, Ουζί Λαντάου, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της προκειμένου να προστατέψει τα υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου