Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Κύπρος: Το Πίρι Ρέις Παραβίασε Κυριαρχικά Δικαιώματα, Εισερχόμενο στην ΑΟΖ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις κατά την έξοδο που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα της πρώτης, όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας. Το σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο, εισήλθε στην ΑΟΖ της Κύπρου, περνώντας 15 ν.μ. από τον Ακαμά στο δυτικό άκρο της νήσου.

Το Πίρι Ρέις παρέμεινε εκτός των χωρικών υδάτων και εκτός της περιοχής εκείνης στην οποία διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πλοίο βρίσκεται πλέον στο λιμένα της Σμύρνης, αλλά θεωρείται πιθανή νέα έξοδός του στο διάστημα 13-20 Αυγούστου και πάλι στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του υπουργού Εμπορίου ότι το «Πίρι Ρέις» αποκλείεται να διεξάγει έρευνες, ο κ. Παπακώστας είπε ότι αυτό που κάνει το Υπουργείο είναι να παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους και να ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου