Όπως δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του προγράμματος: «Είμαστε μάρτυρες στο ξεκίνημα του μεγαλύτερου έργου που συμβολίζει τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν». Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αντιδραστήρα «απολύτως απαράδεκτη εξέλιξη».
Από την άλλη, οι αντιδράσεις των χωρών της Δύσης ήταν πολύ μετριοπαθείς, ακθώς η ρωσική συμμετοχή διεσφάλισε την λειτουργία του σταθμού αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς οι Ρώσοι εισέφεραν την τεχνογνωσία και καθοδήγησαν την κατασκευή. Επίσης, παρέχουν τα αναγκαία καύσιμα και παραλαμβάνουν οι ίδιοι το απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι ο αντιδραστήρας του Μπουσίρ αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τη διεθνή κοινότητα, κυρίως εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μοντέλο παραγωγής και λειτουργίας «αποδεικνύει ότι το Ιράν δεν έχει ανάγκη να αποκτήσει δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου εντός των συνόρων του, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι προθέσεις του είναι ειλικρινά ειρηνικές».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία, διαμηνύοντας ότι οι διεθνείς κυρώσεις «δεν έχουν στόχο να στερήσουν από το Ιράν το δικαίωμά του να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς».
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου