Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οξύ πρόβλημα ανακύκλωσης απορριμμάτων σε πολλά νησιά

Την «τιμητική» τους έχουν τα ελληνικά νησιά τις μέρες αυτές, με πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Περισσότερος κόσμος, όμως, σημαίνει περισσότερα σκουπίδια και δυστυχώς η διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι πάντα υποδειγματική. Αν και πολλά είναι πλέον τα νησιά που έχουν υπογράψει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ή συνεργάζονται με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α. Ε.», δεν λείπουν τα προβλήματα.

Ελλείψεις στο σύστημα παρατηρούνται στην Κέρκυρα, η οποία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων. «Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αριστοτέλης Κοσκινάς, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας. «Συχνά βλέπω τουρίστες να φωτογραφίζουν υπερχειλισμένους κάδους ή βρώμικα σημεία του νησιού». Η Σαντορίνη πρόσφατα προμηθεύτηκε 400 νέους κάδους και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης, καθώς τώρα υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Κενά στη λειτουργία της ανακύκλωσης παρατηρούνται και στη Νάξο, όπου πολλοί παραλιακοί οικισμοί δεν έχουν καν προμηθευτεί κάδους. Ενα, ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα νησιά το καλοκαίρι φιλοξενούν πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ό, τι σε φυσιολογικές συνθήκες.

Φωτεινό παράδειγμα ορθής ανακύκλωσης, αντίθετα, αποτελεί η Σύρος, η οποία τους πρώτους πέντε μήνες του 2010 ανακύκλωσε συνολικά 1.190 τόνους απορριμμάτων, όταν τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια που έχουν συνδεθεί με το ΕΕΑΑ (Aνδρος, Αμοργός, Κέα, Πάρος, Νάξος, Σίφνος και Μύκονος) ανακύκλωσαν συνολικά 970 τόνους. Πολύ χαμηλό (5%-7%) είναι και το ποσοστό «επιμόλυνσης» των συριανών μπλε κάδων με «συμβατικά» απορρίμματα (ο ελληνικός μέσος όρος κυμαίνεται στο 28%).

Δυναμικά ανακυκλώνουν και οι Χανιώτες.«Υπογράψαμε σύμβαση με τον ΕΕΑΑ τον Δεκέμβρη του 2005», εξηγεί η πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κ. Θεοχαρούλα Μυλωνάκη, «όμως είχαμε ξεκινήσει από παλιότερα ανακύκλωση χαρτιού». Η ιδέα της ανακύκλωσης βρήκε εύφορο έδαφος στην κρητική πόλη, που είχε συγκλονιστεί στο παρελθόν από την υπόθεση του Κουρουπητού. Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 800 κάδοι και ανακυκλώνονται απ’ όλο τον νομό 40 με 45 τόνοι σκουπιδιών την ημέρα.

Πηγή kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου