Τα σχέδια προβλέπουν την τοποθέτηση 90 ανεμογεννητριών, με ύψος από 130 έως και 140 μέτρα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και την απέναντι ακτή της Εύβοιας, κοντά στους Πεταλιούς. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί και να φθάσει ώς τις 200, για να επιτευχθεί η προβλεπόμενη παραγωγή των 450 μεγαβάτ.
«Ψευδεπίγραφη χωροθέτηση»
«Η χωροθέτηση είναι ψευδεπίγραφη», αποκάλυψε στην «Ε» ο Λεωνίδας Κουρής, νομάρχης Ανατολικής Αττικής, και αναφέρεται στον κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) με τις 12 περιοχές που θεωρούνται κατάλληλες για να δημιουργηθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η τοποθεσία Πεταλιοί, με έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου ο αέρας και το βάθος της θάλασσας χαρακτηρίζονται μέτρια, αλλά έχει θετική βαθμολογία στην παράμετρο «δίκτυο». «Με βάση τους χάρτες, που συνοδεύουν το συνολικό προγραμματισμό του υπουργείου, προκύπτει ότι το θαλάσσιο πάρκο στην ουσία δεν αφορά τους Πεταλιούς αλλά προβλέπεται για τη θαλάσσια περιοχή του Μαραθώνα», τονίζει ο νομάρχης. Θα φτάνει μάλιστα ώς τη Νέα Μάκρη, την περιοχή της αρχαίας Μπρεξίζας, όπου σώζεται το θερινό ανάκτορο του Ηρώδου του Αττικού, με αντίγραφα αιγυπτιακών ναών, στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφικές εργασίες.
Το πάρκο έχει προϊστορία τουλάχιστον δύο χρόνων. Η επένδυση είχε προωθηθεί με το προηγούμενο καθεστώς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η διαδικασία είχε σταματήσει στη φάση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά την αρνητική γνωμοδότηση του λιμεναρχείου Ραφήνας. «Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος», μας λέει ο Λ. Κουρής, που υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατόν να γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα και να αποδεικνύεται ότι είμαστε... ανιστόρητοι».
12 τοποθεσίες για διαβούλευση
Με βάση το άρθρο 6 του νόμου 3851/2010, η αρμοδιότητα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα ανήκει εξ ολοκλήρου στο υπουργείο ΠΕΚΑ, που πρόσφατα δημοσιοποίησε ένα κατάλογο με 12 κατάλληλες θέσεις. Κριτήρια είναι το αιολικό δυναμικό, το βάθος της θάλασσας που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μέτρα, η χωροθέτηση μακριά από προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Βεβαίως λαμβάνονται υπ' όψιν και επιχειρηματικοί δείκτες. «Είναι τοποθεσίες που τίθενται σε διαβούλευση. Μπορεί να αυξηθούν ή και να μειωθούν, έπειτα από καλόπιστο διάλογο», μας εξήγησε συνεργάτης της υπουργού Περιβάλλοντος, που μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση χωροθέτησης αιολικού πάρκου στην περιοχή του Μαραθώνα.
Το νομαρχιακό συμβούλιο ανησυχεί και επισημαίνει ότι η δημιουργία του αιολικού πάρκου κοντά στον Μαραθώνα θα βλάψει τον τουριστικό και παραθεριστικό χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης, ενώ θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον αφού βρίσκεται πολύ κοντά στον προστατευόμενο βιότοπο του Σχινιά και το δάσος με τις κουκουναριές.Ο νομάρχης έχει ζητήσει συνάντηση με την Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ προχωρά ο συντονισμός με τους δήμους της παράκτιας ζώνης του Ευβοϊκού για την ακύρωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.Πηγή enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου