Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Προς Συμφωνία για το Φυσικό Αέριο Οδεύουν η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν

Η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία για τη μεταφορά 2 δις κ.μ. φυσικού αερίου προς τη βαλκανική χώρα ως τα τέλη του 2013, όπως ανακοίνωσε η κρατική Bulgartransgaz την Τρίτη. Η Σόφια εντείνει τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, διαφοροποιώντας τις πηγές της μετά τις προστριβές με τη Μόσχα, αλλά και την ρωσο-ουκρανική κρίση του 2009.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, το αζέρικο αέριο θα μεταφερθεί μέσω αγωγού στη Γεωργία, όπου και θα υγροποιηθεί ώστε να μεταφερθεί στη συνέχεια με πλοία στο λιμάνι Βάρνα της Βουλγαρίας. Η κρατική Socar του Αζερμπαϊτζάν, η Bulgartransgaz και η κρατική εταιρεία της Γεωργίας θα προχωρήσουν με τις απαραίτητες μελέτες από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το κόστος θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατ. δολάρια, από τα οποία το 85% θα δαπανηθεί για τα δεξαμενόπλοια.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Σόφια υπέγραψε συμφωνία με το Μπακού για την παροχή αερίου, μέρος του οποίου σχεδιάζεται να διοχετευθεί μέσω του αγωγού Nabucco.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου